Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Φορτίο-μυστήριο στο λιμάνι της Ελευσίνας

Ογδόντα τόνοι ύποπτου υλικού που φέρει την κωδική ονομασία CK22, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυραύλων και δεξαμενών καυσίμων τους, με προορισμό το Ιράν, βρίσκονται δεσμευμένοι, από τον Δεκέμβριο στο τελωνείο της Ελευσίνας.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι μυστικές υπηρεσίες χωρών απ' όπου πέρασαν τα τέσσερα κοντέινερ, τα οποία εκτέλεσαν μία από τις κλασικές διαδρομές του διεθνούς λαθρεμπορίου όπλων.

*Οι έρευνες των ελληνικών αρχών ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου. Τα Ηνωμένα Εθνη με απόρρητο σήμα τους ενημέρωσαν ότι οι λιμενικές και οι τελωνειακές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς αναμένεται η άφιξη «ύποπτου και επικίνδυνου φορτίου», σύμφωνα με τη λίστα των χαρακτηρισμένων υλικών που διαθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη.
*Πράγματι, πάρθηκαν αυξημένα μέτρα και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου συνεκλήθη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της διεύθυνσης ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), της ασφάλειας του λιμεναρχείου Ελευσίνας και του τελωνείου.
*Τα κοντέινερ είχαν ξεκινήσει από το Κόπερ της Σλοβενίας και στις αρχές Νοεμβρίου του 2008 έμειναν για περίπου είκοσι ημέρες στο λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας.
Το λιμάνι αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας είναι στο μεγαλύτερό του μέρος ελεγχόμενο από τις οικογένειες της καλαβρέζικης μαφίας που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Ndrangheta».
*Το Gioia Tauro θεωρείται επίσης υποδοχέας του 80% της κολομβιανής κοκαΐνης που μπαίνει στην Ευρώπη και «κόμβος» σε μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων.
(σ.σ.: Αρκεί να πληροφορηθεί κανείς ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει συλληφθεί σύσσωμο, δύο φορές (μία το 1991 και μία πέρυσι) για εμπλοκή του σε «δουλειές» των οικογενειών της μαφίας της περιοχής (των Αλβάρο, Μαμολίτι, Μολέ και Πιρομάλι).
*Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 εντοπίστηκαν τα τέσσερα κοντέινερ που έφτασαν στο τελωνείο της Ελευσίνας με το πλοίο «Σουζάνα». Τα τέσσερα κοντέινερ, που ζυγίζουν είκοσι τόνους το κάθε ένα, δεσμεύθηκαν και παραμένουν στο τελωνείο της Ελευσίνας.
*Η ενημέρωση που είχαν οι αρχές, ανέφερε ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυραύλων αλλά και δεξαμενών υγρών καυσίμων για πυραύλους και είχε προορισμό το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.
*Η ξενόγλωσση περιγραφή του είναι «Hot rolled carbon steel plates». Σύμφωνα με έλληνες ειδικούς, το υλικό αυτό περιγράφεται ως «λαμαρίνες ανθρακοχάλυβα θερμής εξέλασης». Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία και για άλλες χρήσεις, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις η βασική του χρήση είναι συνδεδεμένη με κατασκευή πυραύλων και δεξαμενών καυσίμων.
Ανάλυση του υλικού
Οι εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές ενημέρωσαν συναρμόδιες αρχές ασφαλείας για τον εντοπισμό των κοντέινερ, όπως την ΕΥΠ, και ξεκίνησαν έρευνες, οι οποίες όμως, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς αναμενόταν και η ανάλυση του υλικού από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
*Η κινητοποίηση των αρχών προκλήθηκε όχι μόνο λόγω του υλικού, αλλά και επειδή για τη μεταφορά του έγινε χρήση ενός από τους πιο γνωστούς δρόμους του λαθρεμπορίου όπλων. Ακόμα ένας λόγος είναι ότι η εταιρεία που θα παραλάμβανε το υλικό στο Ιράν θεωρείται από τον ΟΗΕ ύποπτη για λαθρεμπόριο όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: