Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

OΛΠ: Σε αναζήτηση ελεύθερων χώρων για επιβάτες και εμπορεύματα

Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει διαπιστώσει ότι ο διασκορπισμός πλήθους Τελωνειακών Υπηρεσιών στη χερσαία λιμενική ζώνη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού
Κάντε Κλίκ στην Φωτο να την μεγενθύνετε

Σε «σαφάρι» αναζήτησης ελεύθερων χώρων τόσο στο επιβατικό όσο και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Η γειτνίαση με την Cosco στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, στους τρεις προβλήτες, ο σχεδιασμός επέκτασης του Σταθμού Αυτοκινήτων, η αναβάθμιση και η κατασκευή νέων σταθμών επιβατών τόσο στο λιμάνι της ακτοπλοΐας όσο και στη βάση κρουαζιέρας, δημιουργούν νέα δεδομένα και καθιστούν απαραίτητη την εκμετάλλευση όλων των ελεύθερων χώρων που μπορούν να δημιουργηθούν.
Σημειώνεται ότι μετά και την αναδιοργάνωση που επιχειρείται λόγω της επικείμενης διέλευσης του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ εντός της Λιμενικής Ζώνης, αλλά και της λειτουργίας του νέου προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, οι διαθέσιμοι χώροι στο λιμάνι του Πειραιά θα μειωθούν δραστικά.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του ΟΛΠ σε συνεργασία με την υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τα Τελωνεία βρίσκονται σε διαβούλευση, με στόχο εάν τελικά γίνει εφικτό να συστεγαστούν σε ένα κτήριο και οι εφτά τελωνειακές υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα στο λιμάνι και οι οποίες στεγάζονται σε διαφορετικά κτήρια. Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών των τελωνείων σε ένα κτήριο εκτιμάται επίσης ότι θα διευκολύνει και την εξυπηρέτηση όλων όσοι συνδιαλλάσσονται με τα τελωνεία.


Η πρόταση
Η πρόταση του ΟΛΠ αφορά στη συγκέντρωση όλων των Τελωνειακών Υπηρεσιών της χερσαίας Λιμενικής Ζώνης Πειραιά σε ένα ενιαίο σύγχρονο πολυώροφο κτήριο που θα κατασκευασθεί στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ στο Κερατσίνι, που ευρίσκεται εκτός του κυρίως εμπορικού λιμανιού αλλά πολύ κοντά σε αυτόν, μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με το δίκτυο οπτικών ινών του ΟΛΠ το οποίο είναι τεράστιας χωρητικότητας και καλύπτει όλη τη Λιμενική Ζώνη Πειραιά (με μικρή επέκταση αυτού). Η περιοχή έχει άμεση πρόσβαση στο Εθνικό Οδικό δίκτυο (λεωφόρος Σχιστού - Σκαραμαγκά), αλλά και άμεση πρόσβαση στους χώρους προσωρινής εναπόθεσης των εμπορευμάτων για την άσκηση των δειγματοληπτικών φυσικών ελέγχων.
Με την πρόταση αυτή απελευθερώνονται ζωτικοί χώροι του λιμανιού οργανώνεται και συντονίζεται καλύτερα η λειτουργία όλων των τελωνειακών υπηρεσιών Πειραιά, επιτυγχάνεται υψηλότερος βαθμός εξυπηρέτησης, ταχύτητας, ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μειώνονται οι διαθέσιμες εργατοώρες απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, μειώνονται σημαντικά οι κυκλοφοριακοί φόρτοι και η ρύπανση του περιβάλλοντος και προωθείται η εξέλιξη του Λιμένα Πειραιά σε σύγχρονο λιμάνι όπου θα παρέχονται και τελωνειακές υπηρεσίες ανάλογου επιπέδου με τα ευρωπαϊκά λιμάνια.


Τα προβλήματα
Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει διαπιστώσει ότι ο διασκορπισμός πλήθους Τελωνειακών Υπηρεσιών στη χερσαία λιμενική ζώνη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία του λιμανιού, με συνέπεια να δημιουργούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων.
Επισημαίνει εξάλλου ότι κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει σε κανένα άλλο μεγάλο λιμένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή μάλιστα που τα Κοινοτικά εμπορεύματα απαλλάσσονται από την επιβολή εισαγωγικών δασμών και απλά τίθενται υπό επιτήρηση από τις Τελωνειακές αρχές, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση της τελωνειακής νομοθεσίας, αλλά και από τη στιγμή που τελωνειακό προορισμό μπορεί να λάβει κάθε εμπόρευμα ύστερα από ανταλλαγή δεδομένων με ηλεκτρονικά μέσα με τη χρησιμοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, μεθόδων εκτελωνισμού βασιζόμενων στην εφαρμογή της πληροφορικής και στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων.


Τα Τελωνεία
Σήμερα δραστηριοποιούνται στη Λιμενική Ζώνη του ΟΛΠ οι παρακάτω Τελωνειακές Υπηρεσίες:
1. Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής (στην πλατεία Αγ.Νικολάου στον Πειραιά).
2. Α΄ Τελωνείο Εισαγωγής (τροφοεφόδια - ελευθεροκοινωνίες) (στην πλατεία Αγ.Νικολάου στον Πειραιά).
3. Β΄ Τελωνείο Εισαγωγής (τροφοεφόδια - ελευθεροκοινωνίες) (στην περιοχή Λούκου, έναντι κτηρίου ΥΕΝΑΝΠ).
4. Γ΄ Τελωνείο Εξαγωγής & Μεταφοράς (επί της λεωφ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι).
5. Ε΄ Τελωνείο Εισαγωγής εμπορευμάτων σε Ελευθ. Ζώνη τύπου ΙΙ (Κοινοτικά) (στο Νέο Ικόνιο στο Κερατσίνι).
6. ΣΤ΄ Τελωνείο Εισαγωγής εμπορευμάτων σε Ελευθ. Ζώνη τύπου Ι (τρίτων χωρών) (στον Αγ.Γεώργιο στον όρμο Κερατσινίου).
7. Ζ΄ Τελωνείο αρμόδιο για Πετρελαιοειδή (επί των οδών Μπουμπουλίνας & Ιωνίας στο Κερατσίνι).


Τα κτήρια
Στην πρόταση του ο ΟΛΠ αναφέρει ότι:
- το κτήριο που στεγάζεται η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής και το Α΄ Τελωνείο, είναι παμπάλαιο και δεν θα έπρεπε να ευρίσκεται εντός του Επιβατικού Λιμένα Πειραιά και μάλιστα σε σημείο, όπου αναγκαστικά διακόπτεται η εσωτερική κυκλοφορία επιβατών και οχημάτων, διότι αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ανάπτυξη του εσωτερικού περιμετρικού οδικού δακτυλίου του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά για την ταχεία κυκλοφορία λεωφορείων μεταφοράς επιβατών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, περιπολικά Λ.Σ. κ.λπ.), καθώς και για την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη κυκλοφορίας μέσου σταθερής τροχιάς (Τραμ) περιμετρικά του Επιβατικού Λιμένα.
- το κτήριο που στεγάζεται το Β΄ Τελωνείο επίσης δεν θα έπρεπε να ευρίσκεται εντός του Επιβατικού Λιμένα και μάλιστα στην περιοχή αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων για τα Δωδεκάνησα, περιοχή η οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη (έναντι αυτού) του νέου κτηρίου των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, είναι κορεσμένη κυκλοφοριακά από τη διακίνηση τροχοφόρων των επιβατών, φορτηγών αυτ/των τροφοδοσίας των νησιών, λεωφορείων μεταφοράς επιβατών και τροχοφόρων συναλλασσομένων με το εν λόγω Τελωνείο. Σημειώνεται ότι κατά τη θερινή περίοδο στην περιοχή αυτή δημιουργείται το αδιαχώρητο λόγω και του συνωστισμού και της αναμονής ιδιαίτερα των φορτηγών για τη φόρτωσή τους στα πλοία. Επισημαίνεται ότι το Β΄ Τελωνείο δεν εξυπηρετεί ανάγκες του Λιμένα Πειραιά και θα μπορούσε κάλλιστα να ευρίσκεται εκτός λιμενικής περιοχής.

- το κτήριο που στεγάζεται το Γ΄ Τελωνείο Εξαγωγής επίσης δεν θα έπρεπε να ευρίσκεται εντός του Εμπορικού Λιμένα του ΟΛΠ στην περιοχή (πρώην ΟΔΔΥ), διότι είναι σε σημείο όπου θα κατασκευασθεί το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, αλλά και θα δημιουργηθεί το νέο σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο (Logistics Center) του ΟΛΠ. Επισημαίνεται ότι το Γ΄ Τελωνείο δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά ανάγκες του Λιμένα Πειραιά, καθότι από εκεί εκτελωνίζονται όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρονται προς εξαγωγή με φορτηγά T.I.R., με συνέπεια ειδικά τις τελευταίες ημέρες κάθε εβδομάδας να δημιουργείται στην περιοχή κυκλοφοριακό χάος από την υπερσυγκέντρωση των προς εξαγωγή φορτηγών αυτοκινήτων.

Εκτός από τα κτήρια, ο διασκορπισμός αυτός των Τελωνειακών Υπηρεσιών εντός της χερσαίας Λιμενικής Ζώνης έχει σαν συνέπειες:
α) να καταλαμβάνονται ζωτικοί λιμενικοί χώροι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Λιμένα,
β) να υπάρχει τεράστια κυκλοφοριακή φόρτιση, λόγω των συχνών μετακινήσεων των συναλλασσόμενων από Τελωνείο σε Τελωνείο,
γ) να ανακύπτουν προβλήματα ασφάλειας από συναλλασσόμενους (ιδιώτες, εκτελωνιστές κ.λ.π.) κυρίως σε χώρους όπου κυκλοφορούν βαρέος τύπου οχήματα και μηχανήματα,
δ) να συμβαίνουν συχνά και ατυχήματα,
ε) να υπάρχει μεγάλη σύγχυση για τα όρια αρμοδιοτήτων κάθε Τελωνείου,
στ) να ταλαιπωρούνται οι χρήστες και να δυσχεραίνονται και καθυστερούν οι λιμενικές λειτουργίες.

Πηγή:Ναυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια: