Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Χειρόφρενο στα φορτηγά, λουκέτο στα λιμάνια

Τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων και τροφίμων αναμένεται να προκαλέσει η απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν από σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.
Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς οι εργαζόμενοι στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία 8 και 9 Μαϊου και σε μια 24ωρη στις 15 Μαϊου, με αποτέλεσμα να «παγώσει» και η διακίνηση προϊόντων μέσω των λιμανιών. Από σήμερα, βάζουν «χειρόφρενο» περίπου 40.000 φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως (Δ.Χ.) ενώ ακολουθούν μία μέρα μετά και τα 15.000 βυτιοφόρα προκαλώντας έμφραγμα στην αγορά, το οποίο θα είναι άμεσο όσον αφορά τα τρόφιμα, ενώ στα καύσιμα -εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις- τα πρώτα προβλήματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Κόμιστρα
Οι ιδιοκτήτες των ΔΧ φορτηγών εθνικών μεταφορών και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης που είχαν λάβει στα μέσα Απριλίου, στη γενική συνέλευση του κλάδου, με διάφορα αιτήματα, στα οποία ενέταξαν και τις αυξήσεις στα κόμιστρα. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δηλώνουν ανικανοποίητοι από το ποσοστό αύξησης 5% που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, τονίζοντας ότι η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευθεί αυξάνοντας σημαντικά το κόστος μετακίνησης. Συγκεκριμένα οι αυξήσεις δεν ικανοποιούν τους μεταφορείς, που επισημαίνουν ότι το 5% δεν καλύπτει το κόστος του 30% που επιβαρύνεται ο κλάδος των φορτηγών εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου του πετρελαίου. Όπως επισημαίνουν, για πρώτη φορά στις αυξήσεις του κομίστρου δεν συνυπολογίζεται το κόστος (όπως γινόταν μέχρι τώρα) από την πρόσφατη αύξηση των διοδίων. Αυτό σημαίνει ότι στις διαδρομές στις οποίες περιλαμβάνονται τα διόδια όπου έγιναν οι αυξήσεις, η επιβάρυνση του κομίστρου θα καταβάλλεται από τους πελάτες των μεταφορέων, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση σύντομα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω της αύξησης των προϊόντων. Τέλος, ζητούν την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς τις Παρασκευές, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι πολίτες Β κατηγορίας». Στην απεργία, σύμφωνα με χθεσινή τους ανακοίνωση, δεν μετέχουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.
Λιμάνια
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια, οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργίες για να «υποδεχθούν» τους ιδιώτες επενδυτές που αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για τους δύο Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων. Προβλήματα αναμένονται και στις μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία όλης της χώρας, καθώς οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στην Αττική πραγματοποιούν 24ωρη σήμερα.
Ποιοι απεργούν
Απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών 40.000 φορτηγών εθνικών μεταφορών
Απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών 15.000 βυτιοφόρων
Στις 8 και 9 Μαϊου 48ωρη απεργία και στις 15 Μαϊου 24ωρη απεργία των εργαζόμενων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των οδηγών τουριστικών λεωφορείων
Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: