Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Η μετοχοποίηση του ΟΛΠ , η MSC και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η εμφάνιση της Mediterranean Shipping Company η οποία παρέλαβε την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση μέρος του ΣΕΜΠΟ της ΟΛΠ ΑΕ αλλάζει τις ισορροπίες στη σκακιέρα των διεκδικητών. Την ίδια ώρα όμως και ενώ η υπόθεση με τα λιμάνια έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, επί της ουσίας, βγήκε από το συρτάρι το σενάριο για πιθανή μετοχοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η κυβέρνηση αποφασίζει να πουλήσει ποσοστό της ΟΛΠ ΑΕ που κυμαίνεται από 20%έως και 45% σε ιδιώτη ο οποίος αναλαμβάνει το management. Ακολουθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο οποίο συμμετέχει το κράτος και προχωρούν οι επενδύσεις.Όσο ζορίζουν τα πράγματα η συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας φαίνεται όλο και πιο… γοητευτική.
Η MSC και η Επιτροπή
Στο μεταξύ, ο ιταλο-ελβετικός, παγκόσμιος κολοσσός, η MSC εμφανίστηκε και παρέλαβε την προκήρυξη για λογαριασμό του βελγικού Ομίλου διαχείρισης λιμένων, Europe Terminal. Πολλοί κάνουν λόγο για αλλαγή ισορροπιών αφού μέχρι τώρα υπάρχουν τρεις πόλοι. Πρόκειται για την Dubai Ports World (DPW), την κινεζική Cosco και τις Hutchison, Maersk , PSA από τη Σιγκαπούρη. Η εμφάνιση του Ομίλου MSC προκαλεί σενάρια για το ποια συμμαχία θα επιλέξει, αν επιλέξει και δεν κατέβει μόνη της.
Η Mediterranean Shipping Company είναι και ο μεγάλος πελάτης του Οργανισμού, αφού έχει υπογράψει ειδική σύμβαση με την ΟΛΠ Α.Ε. για το transit φορτίο που λήγει το 2011.Οι δύο πλευρές έχουν σύμβαση για την εξυπηρέτηση των φορτίων της MSC και οποιαδήποτε απόφαση για παραχώρηση θα περιέχει και την σύμβαση, εκτός… Εκτός και αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού που εξετάζει αυτή την περίοδο το κατά πόσο η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σύμφωνη με τους κανόνες ανταγωνισμού.
Η έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού αιωρείται. Οι καταγγελίες που εξετάζει η Επιτροπή είναι για κάθετη σύμπραξη των δύο εταιρειών. Κύκλοι του λιμανιού επισημαίνουν ότι αναλόγως την απόφαση, θα δημιουργηθούν και τα μέτωπα των διεκδικητών, το ύψος των προσφορών. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολυεθνική MSC που είναι ο οικονομικός αιμοδότης του ΟΛΠ τα τελευταία χρόνια, έχει σύμβαση έως το 2010. Εάν η Επιτροπή καταργήσει τις συμβάσεις πλήρως-σενάριο απίθανο- δεν θα καταθέσει κανείς προσφορές. Εάν καταργήσει, στην ουσία την συγκεκριμένη σύμβαση, ζητώντας να αλλαχθούν κάποιοι από τους βασικούς όρους , τότε θα αλλάξει το αντίτιμο που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι αφού δεν θα υπάρχει η "προίκα" των 300.000 τουλάχιστον εμπορευματοκιβωτίων που διακινεί η MSC τον χρόνο από τον Πειραιά. Εάν μείνει ως έχει η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και MSC, οι προσφορές που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι υψηλές αφού θα πάρουν και την συγκεκριμένη "προίκα".
Πηγή:AxiaPlus

Δεν υπάρχουν σχόλια: