Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Ανοίγει για τα «κενά» το λιμάνι του ντεπό στο Σκαραμαγκά

Χρονοχρέωση 200 ευρώ επιβάλλουν στο ΣΕΜΠΟ οι οδικοί μεταφορείς .

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ντους» στην αγορά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, που τάσσονται κατά των διαγωνισμών παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Από την μία το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα για να «αποσυμφορήσει» τα λιμάνια και να δώσει ανάσες στην αγορά, και από την άλλη προστίθενται και νέα προβλήματα.
Στα θετικά, περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» του λιμανιού του ντεπό στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Μετά τα λιμάνια του Λαυρίου και του Αστακού που εξυπηρετούν μέχρι ένα βαθμό, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, την αγορά, από σήμερα προστίθεται και το λιμάνι στον Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η κυβέρνηση και η διοίκηση των ναυπηγείων συμφώνησαν για το διάστημα των κινητοποιήσεων να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για φόρτωση και εκφόρτωση των κενών εμπορευματοκιβωτίων, αφού οι «μάντρες» που μέχρι σήμερα τα εναπόθεταν οι μεταφορείς έχουν «ξεχειλίσει». Στο ντεπό θα εξυπηρετούνται πλοία feeder που θα έχουν δικούς τους γερανούς. Ήδη τέσσερις εταιρείες έχουν συμφωνήσει να στείλουν τα πλοία τους τις επόμενες ημέρες στον Σκαραμαγκά. Από την άλλη όμως στις αρχές του Απρίλη η αγορά θα πρέπει να πληρώσει, εκτός από τον επίναυλο και την ασφάλεια που έχουν «βάλει» οι ναυτιλιακές εταιρείες για να φέρνουν τα πλοία τους στα ελληνικά λιμάνια, λόγω των πολυήμερων καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν, που μεταφράζεται σε μεγάλη απώλεια εσόδων, και το επικόμιστρο που θα εισπράττουν στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά και οι χερσαίοι μεταφορείς.
Η επιστολή
Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά και Τελωνείου και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορέων, με κοινή τους επιστολή στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων προαναγγέλλουν την επιβάρυνση του κάθε δρομολογίου με 200 ευρώ από τις 4 Απριλίου. Μάλιστα προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους. Ειδικότερα στην επιστολή τους σαν επιχειρήματα για την απόφασή τους αναφέρουν: «Μετά την πάροδο δύο μηνών και λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις στον Τύπο από τους αρμόδιους ότι οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση παρατείνονται επί μακρού και μην έχοντας άλλες οικονομικές δυνατότητες και έχοντας νόμιμο συμφέρον εφαρμόζουμε την απόφαση περί χρονοχρέωσης», και προσθέτουν: «Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΛΠ ότι η παραγωγικότητά του έχει πέσει στο 30 με 40% αποτελεί το πειστήριό μας ότι κάθε Τρίτη ημέρα μπαίνουμε στο χώρο φόρτωσης με αποτέλεσμα να δουλεύουμε 10 ημέρες τον μήνα και τις υπόλοιπες να παραμένουμε σε ατελείωτες αναμονές. Ως προς όλα αυτά αξιώνουμε 200 ευρώ (7 ώρες επί 28,09 ευρώ) επιπλέον της αρχικής τιμής έκαστου δρομολογίου. Θεωρώντας ότι το αίτημα είναι δίκαιο και νόμιμο θα εισπράττεται από τις 4 Απριλίου 2008». «Σύμμαχο» στην απόφασή τους αυτή έχουν και το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών το οποίο επισημαίνει ότι η ελάχιστη επιβάρυνση που προτείνουν τα Σωματεία θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η μεταφορά και δεν θα σταματήσει εντελώς η οικονομική δραστηριότητα του λιμένος. Επίσης υπογραμμίζουν ότι ακόμα και η συγκεκριμένη αύξηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα των μεταφορέων.
Η απάντηση
Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. σε επιστολή απάντηση υπογραμμίζει ότι στις 31 Ιανουαρίου 2008 συμφώνησε με τους οδικούς μεταφορείς ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα διακίνησης containers από το ΣΕΜΠΟ. Συμφωνία την οποία σύμφωνα με τον ΟΛΠ οι μεταφορείς την θεώρησαν ικανοποιητική για τη διασφάλιση του επαγγέλματός τους αλλά και η διοίκηση του ΟΛΠ έκρινε απαραίτητη για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. «Έκτοτε όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ο ΟΛΠ Α.Ε. επιδίωξε και εξασφάλισε μεγαλύτερο αριθμό διακίνησης containers ανά ημέρα, πέραν των συμφωνηθέντων», τονίζει η διοίκηση του ΟΛΠ και προσθέτει: «Πέραν αυτών η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμά ότι με τα μέτρα ομαλοποίησης που λαμβάνει ο εν λόγω αριθμός διακίνησης containers ανά ημέρα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% επί πλέον, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της αγοράς, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των φορτηγών αυτοκινήτων και συγχρόνως να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τη φορτοεκφόρτωση των containers». Η διοίκηση του ΟΛΠ μάλιστα αναφέρει ότι «η πρόταση για επιβολή επικομίστρου ή οιασδήποτε άλλης μορφής επιβάρυνση από μεταφορείς σε εμπορεύματα που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά, εκτός από μονομερής και καταχρηστική ενέργεια είναι πέρα ως πέρα αδικαιολόγητη, αθεμελίωτη και δεν μπορεί να τύχει οποιασδήποτε εγκρίσεως ή αποδοχής», και καταλήγει: «Κατόπιν όλων αυτών σας γνωρίζουμε ότι η διοίκηση του ΟΛΠ είναι στη διάθεσή σας για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί προτάσεων λήψεως πρόσθετων μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβολή οποιουδήποτε «επικόμιστρου» το οποίο θα επιβαρύνει αδικαιολόγητα την αγορά και θα πλήξει τον τελικό καταναλωτή».
Εξώδικος διαμαρτυρία σε ΟΛΠ, ΟΛΘ
Την αποστολή εξώδικου διαμαρτυρίας στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών. Η ΠΕΜΕΤΕ επισημαίνει ότι «ακυρώσεις συμβολαίων και καθυστερήσεις στις συμφωνημένες παραδόσεις μας, είναι μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», και προσθέτει: «Η συνέχεια της υπολειτουργίας των ΟΛΠ και ΟΛΘ αποτελεί τεράστιο πλήγμα τόσο για τον παραγωγικό κόσμο, όσο και για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα - και σε πολλές περιπτώσεις την ύπαρξη των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν ελληνικά κυρίως αγροτικά προϊόντα καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτές. Δεδομένου πως ο κλάδος των εξαγωγών τελεί υπό ομηρία από την 5η Ιανουαρίου 2008, επιβάλλεται να δοθεί λύση άμεσα. Η επαναλειτουργία και ομαλή λειτουργία των εμπορικών λιμένων της χώρας αποτελεί εθνικό συμφέρον».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: