Ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με την ΟΜΥΛΕ να καλεί όλους τους βουλευτές να το καταψηφίσουν και με τα δύο μεγάλα λιμάνια να υπολειτουργούν για 73η ημέρα και αύριο να πραγματοποιεί η Ενωση Λιμενεργατών νέα 24ωρη απεργία.
Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους κερδοφόρους εμπορευματικούς σταθμούς, εργαζόμενοι, υπάλληλοι και λιμενεργάτες συνεχίζουν να απέχουν καθημερινά από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με εισαγόμενα προϊόντα και ζημιά για τους ΟΛΠ και ΟΛΘ που ξεπερνά τα 25.000.000 ευρώ.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι το "ξεπούλημα" που προσπαθεί να περάσει και μάλιστα με νόμο είναι παράνομο», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου και ειδικότερα του άρθρου 3, ζητεί με επιστολή του από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες.
«Οικονομικοί πνεύμονες»
Στην επιστολή της ΟΜΥΛΕ μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Οι ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι οι οικονομικοί πνεύμονες των δύο λιμανιών, προσφέροντας το 70% των εσόδων και κατ' αναλογία στην κερδοφορία τους. Τα ετήσια κέρδη του 2007 θα κυμανθούν (στοιχεία 9μήνου) στα 30.000.000 ευρώ για τον ΟΛΠ και 13.500.000 ευρώ για τον ΟΛΘ. Η παραχώρησή τους για 40 χρόνια σημαίνει ουσιαστικά οριστική πώληση, ενώ στη Βαρκελώνη γίνεται με ορίζοντα 5-10 χρόνια και συμμετοχή του Δημοσίου στην εκμετάλλευση.
1,3 δισ. πήραν οι Τούρκοι
Με την υπογραφή της σύμβασης θα καταβληθούν στον ΟΛΠ 50.000.000 ευρώ (για την περίοδο παραχώρησης). Δηλαδή με ετήσιο μίσθωμα 6 εκατ. ευρώ για ΟΛΠ και 3,5 για ΟΛΘ, έχουμε 9,5 εκατ. και για τα 2 λιμάνια. Ητοι 9,5 εκατ. επί 40 χρόνια ίσον 380 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη "παραχώρηση" στην Τουρκία και όχι για έτοιμο λιμάνι, το συνολικό τίμημα για 40 χρόνια φτάνει τα 1,3 δισ. (!) δολάρια».
Στην επιστολή προς τους βουλευτές υπενθυμίζεται ότι «είναι ανακριβής ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των διοικήσεων των δύο οργανισμών ότι μόνο μεγάλοι διακινητές containers εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των λιμανιών, αφού είναι διεθνώς γνωστό ότι οι διακομιστές ζητούν μόνο τις υπηρεσίες των εξοπλισμένων λιμανιών και ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει κανέναν από τους εργαζόμενους».
Χθες, στη Θεσσαλονίκη οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων πραγματοποίησαν «κομβόι» διαμαρτυρίας, με δέκα τράκτορες, από την Πύλη 16 του λιμανιού μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας «να λειτουργήσει κανονικά το λιμάνι, να γίνουν προσλήψεις, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ και να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις».
Πηγή:Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου