Εκτός λειτουργίας παρέμειναν και χθες -δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας των 2.500 υπαλλήλων και λιμενεργατών- οι εγκαταστάσεις και τα μέσα στους εμπορευματικούς σταθμούς Πειραιά και Θεσσαλονίκης και των άλλων εθνικών λιμένων
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημερωνόταν επί δίωρο για την πορεία της υπόθεσης από τον Γιώργο Βουλγαράκη και οι λιμενικοί διακήρυσσαν ότι «δεν θα γίνουν όργανα-θύματα αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον πρωθυπουργό ότι όλα «βαίνουν καλώς» στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των δύο εμπορευματικών σταθμών και ότι σε 50 ημέρες οι «παραχωρήσεις θα είναι γεγονός», αφού επανέλαβε στον κ. Καραμανλή όσα ακριβώς είχε «ακούσει» και το 2006 από τον τότε ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά συγκρατημένος ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, αποσαφήνισε στον υπουργό πως «ο κύβος ερρίφθη» και οι δύο σταθμοί πρέπει να παραχωρηθούν εντός 6μήνου στις εταιρείες που θα πλειοδοτήσουν στο διεθνή διαγωνισμό (δημοσιεύεται σύντομα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Ομως οι όροι για τη διεκδίκηση των σταθμών επιβάλλουν ως προϋπόθεση για τις υποψήφιες εταιρείες «ανάλογη εμπειρία και συνολική διακίνηση 15.000.000 TEU (μετρική μονάδα conteiners) την τελευταία τριετία».
Η προκήρυξη καθίσταται έτσι «φωτογραφική» για μεγάλους ξένους port operators (π.χ. Cosco, MSC, ΖΙΜ, Maersk) που διαθέτουν τα ζητούμενα «προσόντα», δεδομένου ότι επιπλέον ο ανάδοχος πρέπει αποδεδειγμένα να έχει από τη δραστηριότητά του ετήσια έσοδα άνω των 300.000.000 ευρώ και να έχει τη δυνατότητα για ολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των σταθμών.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε..................
Περισσότερα στην Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου