Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Στηρίζουν τη μεταρρύθμιση στα λιμάνια οι φορείς της αγοράς ?

Μαραθώνιο» συναντήσεων, ώστε να ενημερώσουν για τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το μέλλον των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Η πλευρά του ΥΕΝΑΝΠ εστιάζει στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα έχει για τα δύο λιμάνια η παραχώρηση των δύο ΣΕΜΠΟ (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που θα κατασκευαστεί) για τον ΟΛΠ και προβλήτα 6 και τον ΟΛΘ). Επισημαίνει ότι τα δύο λιμάνια, παρά την κερδοφορία τους δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανταγωνιστούν στο μέλλον τους παγκόσμιους διαχειριστές που εφαρμόζουν οικονομίες κλίμακος. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα τονίζει ότι δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση, ενώ σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα λιμάνια υπογραμμίζουν ότι έχουν εξασφαλισθεί.
Στον αντίποδα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) αλλά και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ τάσσεται κατά της παραχώρησης σε ιδιώτες με διαγωνισμό, αφού υποστηρίζει ότι τα δύο λιμάνια έχουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα αυτόνομα.
Οι εκπρόσωποι των χρηστών του λιμανιών ενημέρωσαν ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες αναδιαρθρώνουν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφύγουν το έμφραγμα που θα δημιουργηθεί, ενώ ο εμπορικός κόσμος ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για τα αποθηκευτικά, καθώς και να δοθεί και κάποια προτεραιότητα στο εξαγωγικό φορτίο.
Επίσης χθες ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά και Τελωνείων ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απέχουν τα μέλη του από τις διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης από το ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: