Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Εισαγωγές Παιχνιδιών και όχι μόνο , και σήμανση CE




Άλλο ένα απόσπασμα απο την Ίδια εκπομπή των Φακέλων




Γιώργος Μπαμόπουλος, διευθυντής εργαστηρίων ΕΛΟΤ:
Η MATTEL (Mattel expands recall of Chinese toys) έχει ένα δικό της σύστημα ποιότητας που ελέγχει τους κατασκευαστές στην Κίνα, απλά υπήρχε ένα πρόβλημα με υποπρομηθευτές γιατί κι εκεί οι κατασκευαστές δίνουν σε μικρότερες εταιρίες, κι εκεί κάπου κάποιος έλεγχος ιδιαίτερα σε χρώματα τα οποία περιείχαν μόλυβδο δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Όταν ένα παιχνίδι βγαίνει από το εργοστάσιο η εταιρία που το παράγει πρέπει να αποδεικνύει ότι η κατασκευή του είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Τότε και μόνο τότε το παιχνίδι παίρνει το αυτοκόλλητο με το γνωστό σε όλους μας σήμα CE.
Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ.
Το σήμα CE, το οποίο υποτίθεται ότι είναι σήμα ασφάλειας, είναι εντελώς παραπλανητικό για τον καταναλωτή, και αυτό γιατί το σήμα CE δεν δίνεται μετά από ελέγχους ποιοτικούς σε ένα προϊόν, δίνεται συνήθως με την κατάθεση ενός φακέλου με δικαιολογητικά, όπου είτε ο παραγωγός είτε ο εισαγωγέας στην Ευρώπη αναλαμβάνουν την ευθύνη ότι το προϊόν που βάζουν στην αγορά πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Τάσος Τέλλογλου:
Πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι το CE είναι απλά μία δικαιολογία για πολλούς κατασκευαστές.
Μεγκλένα Κούνεβα, επίτροπος Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι αλήθεια. Όχι ολόκληρη αλήθεια όμως . Το σήμα CE είναι μία υπεύθυνη δήλωση που κάνει ο ίδιος ο κατασκευαστής και δηλώνει ότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου αυτή υφίσταται. Γιατί δεν κατασκευάζονται όλα τα προϊόντα με βάση την νομοθεσία .Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το παιχνίδι ισχύει δύο δεκαετίες πλέον. Είχε διατυπωθεί σε έναν άλλο κόσμο χωρίς Κινέζους, παγκοσμιοποίηση και καταναλωτές που θέλουν να αγοράζουν όλο και φθηνότερο παιχνίδι.
Σχετικό Video
Σχετικό Link: CE

Δεν υπάρχουν σχόλια: