Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Με... μποφόρ η είσοδος των ιδιωτών στα λιμάνια

Σφοδρή η αντίδραση των λιμενεργατών, αποφάσισαν χθες κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 4 έως τις 13 Ιανουαρίου .
Σκηνικό 2006... δημιουργείται και πάλι στο εμπορικά λιμάνια της χώρας με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να προωθεί και πάλι, τον διαγωνισμό για είσοδο ιδιωτών επενδυτών στα λιμάνια, διά της παραχώρησης υπηρεσιών και τους λιμενεργάτες να αντιδρούν, καταγγέλλοντας προσπάθεια «ξεπουλήματος» και να αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 4 Ιανουαρίου 2008 έως και τις 13 του ιδίου μήνα.
Αντίθετοι σε κάθε ιδέα εισόδου ιδιωτών στα εμπορικά λιμάνια εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτά, καθώς εκτιμούν ότι «τα λιμάνια με την κερδοφορία που διαθέτουν είναι ικανά να ολοκληρώσουν τα όποια έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού απαιτούνται». Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΥΛΕ, μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε έως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008 να γίνουν επαφές με τα πολιτικά κόμματα, στις 4 του μήνα να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ Α.Ε. και από τις 5 Ιανουαρίου να προχωρήσουν σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Ειδικότερα: Στις 7 και στις 11 Ιανουαρίου θα γίνουν δύο 24ωρες απεργίες, ενώ όλες τις υπόλοιπες ημέρες, έως και τη 13η Ιανουαρίου, θα απόσχουν από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα. «Στις 13 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουμε εκ νέου προκειμένου να εξετάσουμε την κατάσταση και εάν χρειασθεί να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας» ανέφεραν στην «Κ» συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ.
Χρήστες του εμπορικού λιμένα ανέφεραν στην «Κ» ότι οι κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν, σε πρώτο βαθμό δεν επιδρούν στην εύρυθμη ροή των εμπορευμάτων από τα λιμάνια στην αγορά αλλά συμπλήρωσαν ότι «εάν δεν βρεθεί λύση και κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, τότε ίσως εμφανισθούν προβλήματα και δούμε και πάλι τις μεγάλες μεταφορικές εταιρείες να βάζουν επίναυλο στα εμπορεύματα προς Πειραιά και Θεσσαλονίκη ή να τα προωθούν στην ελληνική αγορά μέσω ξένων, ανταγωνιστικών, λιμένων».
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έως τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στα εμπορικά λιμάνια. Στο σχέδιο του υπουργείου είναι να παραχωρηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε ιδιώτες με στόχο την αναβάθμιση των λιμένων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, διεθνώς. Μάλιστα, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο πάροχοι εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.
Για «ξεπούλημα» των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάζουν υψηλότατη κερδοφορία κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης. «Δεν είμαστε αντίθετοι με λύσεις στις οποίες θα συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι. Θεωρούμε, όμως, απαράδεκτη την πρόταση του κ. Βουλγαράκη, για εθελουσία έξοδο λιμενεργατών και υπαλλήλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, όταν η κυβέρνηση έχει ανοίξει το ασφαλιστικό, με σαφή πρόθεση την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: