Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Ερχονται οι ιδιωτικοποιήσεις «στρατηγικού χαρακτήρα»

Η επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων αφορά δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης
Η επίσπευση των διαδικασιών πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΟΤΕ, των μεγάλων λιμανιών της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ηρακλείου, Κέρκυρας κλπ.) των δικτύων ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας τίθενται στο κυβερνητικό στόχαστρο.


Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο υπουργός Οικονομίας στην αναφορά του για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνησή του, ανέφερε τα ακόλουθα αποκαλυπτικά: «Η επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων αφορά δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα». Ο ...λιτός αυτός προσδιορισμός του Γ. Αλογοσκούφη, στην ουσία αφορά το σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ - πλην τραπεζών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως - στις οποίες τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν ήδη βάλει πόδι.
Το διακύβευμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι απλώς να περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα ένα σημαντικό ποσοστό των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων, αλλά να περάσει πλέον και η διοίκησή τους, αίτημα το οποίο προβάλλουν μετ' επιτάσεως παράγοντες του κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια. Για τους εργαζόμενους, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, μια τέτοια προοπτική είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Θα σηματοδοτήσει νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, μέσω της ανόδου των τιμολογίων των παρεχόμενων υπηρεσιών, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μια διαδικασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και χειροτέρευση των γενικότερων όρων ζωής, όπως στην περίπτωση του νερού, όπου ο έλεγχός του, ως εμπορευματικού και χρηματιστηριακού προϊόντος, από τους ιδιώτες, εξ αντικειμένου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους στη δημόσια υγεία.
Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός έσπευσε μεν να δηλώσει την προσήλωση της κυβέρνησης και του ιδίου στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, από την άλλη όμως έστειλε μήνυμα ότι η καθοδήγηση του όλου εγχειρήματος (το μοίρασμα της πίτας ανάμεσα στους κεφαλαιοκράτες) θα γίνεται υπό κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο και αν χρειαστεί ...ανεπιθύμητοι παίκτες (π.χ. Marfin για ΟΤΕ) θα τους βρουν απέναντί τους. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως «είναι σαφές ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν μόνο με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου και σίγουρα δεν μπορεί να είναι σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική. Θα προχωρήσουμε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με κανόνες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας...».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: