Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

OΛΠ-ΟΛΘ: Ιδιώτες στα λιμάνια στις αρχές του 2008

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/11/2007 8:19:50 πμ
Το θέμα της εισόδου ιδιωτών στα εμπορικά λιμάνια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, άνοιξε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης. Ο υπουργός «άδραξε» την ευκαιρία να μιλήσει για το ζήτημα της παραχώρησης των εμπορικών λιμανιών σε επενδυτές μετά τη συνάντηση που είχε στη βρετανική πρωτεύουσα με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών.
Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που ο κ. Βουλγαράκης κάνει επίσημα αναφορά στην ιδιωτικοποίηση των εμπορικών λιμανιών. Οπως είπε: «Από τον Τούρκο υπουργό ζήτησα την εμπειρία του από την παραχώρηση λιμανιών σε ιδιώτες. Οπως γνωρίζετε η Τουρκία έχει παραχωρήσει όλα της τα λιμάνια σε ιδιώτες. Συζήτησα τους εναλλακτικούς τρόπους που το έκανε το τουρκικό κράτος, το τι ενδιαφέρον υπήρξε από τους διάφορους διεθνείς «παίκτες» στα θέματα του operation, κυρίως».
Στη συνέχεια ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι το τουρκικό μοντέλο της πλήρους παραχώρησης δεν είναι δυνατό σήμερα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, διότι εκ των πραγμάτων υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, καθώς είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει στις αρχές του 2008 να προχωρήσει στο σχέδιό της για την παραχώρηση σε ιδιώτες των εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τώρα μελετάται όσο αφορά τον ΟΛΠ, ο Οργανισμός να κρατήσει ένα μέρος του ΣΕΜΠΟ και συγκεκριμένα τον Προβλήτα Ι και να παραχωρήσει τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, εκ των οποίων ο τελευταίος δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί.
Τέλος, ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια έχουν εκφράσει επισήμως οι όμιλοι: Cosco, Maersk, Dubai Ports World, MSC και Hutchison
Α. Καλλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: