Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Οι Αραβες διεκδικούν και τα λιμάνια


Η κυβέρνηση προετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των εμπορευματικών κέντρων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ- Επίσημη υποψηφιότητα από την Dubai Ρorts World

Tην ανάδειξη των λιμένων, τον εκσυγχρονισμό τους και τη δυνατότητα συνεισφοράς στην εθνική οικονομία συζήτησαν χθες στη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και οι υπουργοί Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Γ.Βουλγαράκης , αντίστοιχα. Την ίδια ώρα η εταιρεία Ρalanco, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Dubai Ρorts World (DΡWorld) ανακοίνωνε και επισήμως το ενδιαφέρον της για τα τέρμιναλ κοντέινερ των Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ενημερωθεί ο κ. Βουλγαράκης για τις προθέσεις των Αράβων να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό. Δυναμικά όμως διεκδικούν τα ίδια τέρμιναλ και οι Κινέζοι μέσω της Cosco Ρacific, η οποία εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και για το δικό της ενδιαφέρον να αναλάβει τη διαχείριση των κοντέινερ τέρμιναλ των Οργανισμών των Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Πέραν όμως των Αράβων και των Κινέζων ενδιαφέρον για τα δύο τέρμιναλ δείχνουν η δανέζικη εταιρεία , η Ηutchinson, η Ζim Lines, ενώ ένα μεγάλο ερώτημα συνοδεύει τη ΜSC, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η παραπάνω εταιρεία θα ενδιαφερθεί για τα δύο λιμάνια ή όχι. Οι πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους και τις προϋποθέσεις των δύο διαγωνισμών, παράμετρος η οποία δεν ισχύει μόνον για την περίπτωση της ΜSC, αλλά και για αρκετές ακόμη εταιρείες οι οποίες πιθανότατα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συν τω χρόνω. Εξάλλου κανείς δεν πρέπει να αποκλείει αλλά αντιθέτως θα πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι στη διαδρομή ως τον διεθνή διαγωνισμό, τον οποίο προγραμματίζει η κυβέρνηση για τις αρχές του νέου έτους, θα υπάρξουν συμπράξεις και συνέργειες μέσα από τις οποίες θα προκύψουν κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν τα δύο τέρμιναλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει τους προηγούμενους διαγωνισμούς τους οποίους επεξεργάζονταν το επιτελείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Εμμ.Κεφαλογιάννη και ήδη έχουν προχωρήσει στη σύνταξη νέων διαγωνισμών, οι οποίοι προβλέπουν πολυετείς παραχωρήσεις της διαχείρισης μεταξύ 25 και 30 ετών, καθώς επίσης και σειρά διαφόρων προϋποθέσεων που θα πρέπει να καλύπτουν οι υποψήφιοι.
Η ανακοίνωση της Ρalanco
Το ενδιαφέρον της για τα εμπορευματικά κέντρα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης εξεδήλωσε χθες και επίσημα η Dubai Ρorts World (DΡWorld) μέσω της εταιρείας Ρalanco, συμφερόντων κ. Διονύση Στεριώτη , η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον αραβικό όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση λιμένων. Οπως αναφέρει η Ρalanco σε ανακοίνωσή της « ο κ.Στεριώτης, πρόεδρος της εταιρείας Ρalanco και επίσημος εκπρόσωπος της DΡWorld,σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ.Βουλγαράκη,επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της DΡWorld για τα ελληνικά λιμάνια». Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της DΡWorld για τα ελληνικά λιμάνια ο κ. Στεριώτης ανέφερε ότι «ο αραβικός όμιλος είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής λιμένων και λιμενικών σταθμών με παρουσία σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.Η τεχνογνωσία και εμπειρία της,η ισχυρή κεφαλαιοποίησή της,η συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας,αλλά και η πολύπλευρη επενδυτική της δραστηριότητατη διαφοροποιούν και την καθιστούν αναμφισβήτητα πρωτοπόρο παγκοσμίως στον τομέα της».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: