Τρίτη, 24 Απριλίου 2007

Τελωνειακοί στο εδώλιο για λαθρεμπόριο τσιγάρων προς Σκόπια

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ»

ΠΟΙΝΙΚΗ δίωξη εις βάρος δύο τελωνειακών για τα «αμαρτωλά» εμπορεύματα (κούτες τσιγάρων) που περνούσαν από το τελωνείο της Δοϊράνης προς τα Σκόπια, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το γειτονικό κράτος, άσκησε χθες η εισαγγελέας Κιλκίς. Οι τελωνειακοί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος επειδή υπέγραψαν τα παραστατικά έγγραφα για τις εξαγωγές.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών του Κιλκίς είχε γίνει μετά τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ», όταν τον Σεπτέμβριο του 2004 ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είχε άρει μονομερώς τη διακρατική συμφωνία με τα Σκόπια για απαγόρευση διακίνησης τσιγάρων και ποτών από τα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης Φλώρινας, αφού δεν διέθεταν ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μετά την άρση αυτή διαπιστώθηκε πως έγιναν εξαγωγές εμπορευμάτων και ειδικά τσιγάρων προς τα Σκόπια από τις 29 Οκτωβρίου 2004 έως τις 16 Ιουνίου 2005, χωρίς όμως να γίνουν αντίστοιχα εισαγωγές.

Η εισαγγελική έρευνα
Παρ΄ ότι η απόφαση Ρεγκούζα ανεκλήθη από τον διάδοχό του Αντώνη Μπέζα και διακόπηκε πάλι η διακίνηση από τα συγκεκριμένα τελωνεία, άγνωστο παραμένει ακόμη πού κατέληξαν τα συγκεκριμένα φορτία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, οι δύο τελωνειακοί, ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δυνατή η εισαγωγή των τσιγάρων από τα Σκόπια αφού οι υπηρεσίες του γειτονικού κράτους δεν τα έκαναν δεκτά, υπέγραψαν την έξοδο από την Ελλάδα για τουλάχιστον οκτώ φορτία τσιγάρων. Επισημαίνεται ακόμη πως η πρακτική που ακολουθείται ήταν να υπογράφονται τέτοιες εξαγωγές από επιτροπή τριών ατόμων.
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την εισαγγελέα Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τις ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία βεβαιώθηκε ότι έγιναν οι εξαγωγές. Παράλληλα οι υπηρεσίες των Σκοπίων με έγγραφά τους προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι κανένα από τα φορτία δεν εισήχθη στο έδαφός τους το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Επέστρεψαν ως λαθραία
Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την τύχη αυτών των φορτίων. Απλώς πιθανολογείται ότι μετά την έξοδό τους από το τελωνείο, απομακρύνθηκαν από την ουδέτερη ζώνη και μέσω άλλων οδών επέστρεψαν στην Ελλάδα για να διατεθούν ως λαθραία, αφού ήταν αδασμολόγητα.

"TA NEA" Τρίτη, 24 Απριλίου 2007
http://ektelonistis.freegr.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: