Σάββατο, 14 Απριλίου 2007

Στοπ στην εισαγωγή υβριδίων μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Αυξάνεται ο αριθμός των υπό απαγόρευσιν μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού στη χώρα μας. Δεκαέξι ακόμα υβρίδια μεταλλαγμένου καλαμποκιού απαγορεύεται να καλλιεργούνται στη χώρα μας με νέα υπουργική απόφαση. Ετσι ο αριθμός των απαγορευμένων υβριδίων φτάνει τα 47 συνολικά. Πρόκειται για υβρίδια καλαμποκιού που έχουν υποστεί τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810 και η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν την άμεση επικινδυνότητα που προκύπτει για το περιβάλλον από την καλλιέργειά τους. Πάντως, τα συγκεκριμένα υβρίδια έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τον Ιανουάριο του 2006 ζήτησε από την Ελλάδα να ανακαλέσει προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε επίσης στην απαγόρευση εισόδου 88 τόνων πρωτεΐνης ρυζιού προέλευσης Κίνας, τα οποία βρέθηκαν να προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο προς τα τελωνεία κάθε φορτίο ρυζιού προέλευσης Κίνας θα δεσμεύεται και θα εξετάζεται για πιθανή ύπαρξη μεταλλαγμένων σπόρων πριν δοθεί άδεια να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ηδη έχουν δεσμευτεί 90 τόνοι πρωτεΐνης ρυζιού προέλευσης Κίνας, ποσότητα που προοριζόταν να εξαχθεί στην Ελλάδα και να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή, προκειμένου να εξεταστεί για την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Πρόκειται για μια προσπάθεια ελέγχου των ποσοτήτων μεταλλαγμένων που εισάγονται και προορίζονται για ζωοτροφές οπότε και δεν «φαίνεται» πουθενά η κυκλοφορία τους. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κτηνοτροφικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν υποχρεώνονται να το αναγράφουν στη συσκευασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: