Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Οι Ισοτιμίες του EURO για δασμούς, ΦΠΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Πληροφορηθείτε όλες τις τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και φορολογητέας αξίας για την επιβολή του Τέλους Ταξινόμησης και του Φ.Π.Α στα Τελωνεία για τον μήνα ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2014
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2015
Εδώ ολες οι Ισοτιμίες του 2016
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2017
Εδώ Οι Συντελεστές ΦΠΑ (2017) στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005656 
Tel : 2130 370035
Tel : 2155 456273

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Μεγάλες καθυστερήσεις στις φορτώσεις εξαγωγών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Καθυστερήσεις ακόμη και 15 ημερών στην αποστολή των φορτίων προς εξαγωγή είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας της αναστολής της νυχτερινής βάρδιας στην Πύλη 16 του λιμανιού, στην οποία έχουν προχωρήσει οι τελωνειακοί υπάλληλοι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Αν και η ιδιόμορφη αυτή απεργιακή κινητοποίηση συμπλήρωσε χθες έξι μήνες, οι εξαγωγείς καταγγέλλουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση προς επίλυση της κατάστασης από το υπουργείο Οικονομικών και ειδικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η κατάσταση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ) προχωρήσει στις επιπλέον απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει, αλλά για τις οποίες δεν έχει καθορίσει ακόμη ημερομηνία υλοποίησης. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μία 24ωρη και μία 48ωρη απεργία σε όλο το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, αλλά και στάση εργασίας από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. για δύο συνεχόμενα πενθήμερα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2017 έχει ανασταλεί η βάρδια από τις 10 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ηδη εδώ και αρκετό καιρό κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιβάλει επίναυλο, ενώ οι καθυστερήσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι αρκετές έχουν αποσύρει τα μεγάλα πλοία και δρομολογούν μικρότερα. «Τούτο έχει ως συνέπεια τη δαπάνη μεγαλύτερου χρόνου για την άφιξη-παράδοση εμπορευμάτων –με ιδιαίτερες επιπτώσεις στα νωπά φορτία–, την αύξηση του κόστους μεταφοράς και σίγουρα την υποβάθμιση της λειτουργίας του λιμανιού, επειδή αυτό δεν αποτελεί πλέον στάση σε πορεία μεγάλων πλοίων, αλλά απλώς δορυφόρο άλλων Λιμανιών, π.χ. Πειραιά, Μάλτας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εννέα επιχειρηματικοί φορείς της Βορείου Ελλάδας (εξαγωγείς, βιομηχανίες, ναυτικοί πράκτορες, επιμελητήρια, εκτελωνιστές και μεταφορείς).

Στα παραπάνω προβλήματα ήρθε να προστεθεί τις προηγούμενες ημέρες κι ένα ακόμη που εν μέρει σχετίζεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολύμηνης απεργίας των τελωνειακών, αλλά έχει τις βαθύτερες ρίζες του στην κατάσταση που διαμορφώθηκε γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ειδικότερα, λόγω της έλλειψης χώρου προσωρινής εναπόθεσης εντός λιμένα, διαχρονικά τα προς εξαγωγήν φορτία παραμένουν για διάστημα 2-3 ημερών μέχρι να φορτωθούν στα πλοία σε μάντρες πέριξ του λιμένα. Τα δελτία αποστολής τα οποία εδώ και χρόνια συνοδεύουν τα φορτία έχουν ως αφετηρία το εργοστάσιο από το οποίο φεύγει το εμπόρευμα και τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα οι φορολογικές αρχές εξέφρασαν προβληματισμό για το αν πρέπει να συνοδεύεται με δελτίο αποστολής το τμήμα της μεταφοράς από τη μάντρα μέχρι το πλοίο. Ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει ότι ο χώρος παραμονής δεν αποτελεί χώρο αποθήκευσης, αλλά οργάνωσης της μεταφοράς, επιχείρημα που φαίνεται ότι έπεισε τις αρμόδιες αρχές. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, από την πλευρά τους, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η ύπαρξη των χώρων αυτών πέριξ του λιμανιού λειτουργούν παράτυπα.

Ολοι, πάντως, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην επικείμενη νέα διοίκηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, η οποία έχει δεσμευθεί ότι εντός των πρώτων 100 ημερών από την εγκατάστασή της θα προχωρήσει στη δημιουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης.

Πηγή: Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005656 
Tel : 2130 370035
Tel : 2155 456273

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

2 δισ. ευρώ χρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Βρετανία λόγω της απάτης με τους Κινέζους εισαγωγείς

Την επιστροφή 2 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ως μη καταβληθέντα τέλη, ζητεί από τη Βρετανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα για να πατάξει το κινεζικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στη χώρα επί τουλάχιστον έξι έτη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη Πέμπτη γραπτή επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία αναφέρει ότι η χώρα παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και χρειάζεται να καταβάλει τελωνειακούς δασμούς τους οποίους απέτυχε να συλλέξει, διότι εισήγαγε ενδύματα και υποδήματα από την Κίνα σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή της Κομισιόν, «παρότι η Βρετανία έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους της απάτης σχετικά με τις εισαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων από την Κίνα από το 2007, και παρότι έχει ζητηθεί από τις Αρχές να λάβουν μέτρα, η Βρετανία δεν έχει κατορθώσει να δράσει για να αποτρέψει αυτήν την απάτη». Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αδυναμία της Βρετανίας να δράσει εγκαίρως σχετικά με αυτήν την υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2017, έχει στερήσει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περίπου 2,7 δισ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων που απαιτούνται κατά την καταβολή των δασμών. Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει να μη δέχεται τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, δηλώνοντας στους FT ότι δεν αναγνωρίζει τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποτιθέμενη απώλεια δασμών.

Το αρμόδιο ευρωπαϊκό γραφείο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος (OLAF), στο πλαίσιο τριετούς έρευνας, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχόμενες προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών αρχών, βάσει των οποίων αρκετοί Κινέζοι εισαγωγείς απέφευγαν να καταβάλουν δασμούς, δηλώνοντας ότι τα εισαγόμενα προϊόντα κόστιζαν πολύ λιγότερο από την πραγματική τους αξία. Η έρευνα αναφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις εισαγόμενων γυναικείων παντελονιών, των οποίων η τιμή ήταν χαμηλότερη από το 5% της μέσης τιμής που χρεώνονται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά τελωνεία. Στον αντίποδα, η τελωνειακή υπηρεσία της Βρετανίας HMRC δήλωσε στους FT ότι έχει προβεί σε κινήσεις για την πάταξη περιστατικών αποφυγής πληρωμής δασμών, διασφαλίζοντας 29,8 δισ. στερλίνες. Η Βρετανία έχει περιθώριο δύο μηνών να απαντήσει, αλλιώς η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια καταβολής τελωνειακών δασμών από τη Βρετανία έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο που τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαπραγματεύονται τρόπους αναπροσαρμογής του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενόψει της τρύπας των 12 δισ. ευρώ ετησίως που θα αφήσει η Βρετανία, λόγω της επικείμενης αποχώρησής της από την Ε.Ε. Επίσης, το γραφείο OLAF είχε επισημάνει ότι, εκτός από την επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η μαζική εισαγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής έχει ζημιώσει κατά 3,2 δισ. ευρώ και άλλες χώρες από τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Στο παρελθόν αναφέρθηκε ότι θίγονταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Πηγή: Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005656 
Tel : 2130 370035
Tel : 2155 456273

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

eori 2

Από τις 5 Μαρτίου 2018 κυκλοφορεί το EOS v3.11.0.0 το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή EORI2. Η ανάπτυξη του EOS v3.11.0.0 αποτελεί μέρος της εφαρμογής ΤΠ του Τελωνειακού Κώδικα της Ένωσης σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Το EORI2 κατέστη αναγκαίο λόγω των νομικών μεταβολών που επιφέρει ο τελωνειακός κώδικας της Ένωσης και η κατ 'εξουσιοδότηση και εκτελεστική πράξη του.

Παρέχει τις ακόλουθες βελτιώσεις για το εμπόριο και τα τελωνεία:
  • Η μορφή των πεδίων που περιέχουν ονόματα εταιρειών είναι προσαρμοσμένη στα διεθνή πρότυπα. Αυτό συμβαδίζει με ένα αυξημένο μέγεθος αυτών των πεδίων. 
  • Τώρα είναι δυνατή η εισαγωγή ονομάτων εταιρειών με έως και 512 χαρακτήρες. 
  • Για τις σύντομες επωνυμίες οι  οποίες χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στις ανταλλαγές αλληλεπιδραστικών δεδομένων, είναι διαθέσιμοι 70 χαρακτήρες.
  • Για τους αριθμούς EORI που δεν είναι πλέον ενεργοί, η ημερομηνία λήξης είναι υποχρεωτικό στοιχείο δεδομένων. 
  • Οι πληροφορίες πρέπει να φυλάσσονται για δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διόρθωση των τελωνειακών διασαφήσεων που έχουν κατατεθεί πριν ο οικονομικός φορέας τεθεί σε αδράνεια.
  • Για τους οικονομικούς φορείς με διεύθυνση σε τρίτη χώρα διατίθενται πληροφορίες σχετικά με το αν ο εν λόγω οικονομικός φορέας θεωρείται εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ και συνεπώς δικαιούται να υποβάλει τελωνειακή διασάφηση στην ΕΕ. 

Αυτό επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές να αποφεύγουν τους δυσκίνητους ελέγχους στα σύνορα κατά την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης. Αποτελεί συμβολή για την ομαλή ροή αγαθών πέρα ​​από τα σύνορα.

Περισσότερες Πληροφορίες για το EORI στήν Ιστοσελίδα μας 

Πηγή: European Commission
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005656 
Tel : 2130 370035
Tel : 2155 456273

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Επιχείρηση «μαμούθ» κατά του λαθρεμπορίου από 81 χώρες

Περισσότερα από 41.000 πολιτιστικά αντικείμενα κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου που οργανώθηκαν σε 81 χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (OMD), την Europol και την Interpol, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τελευταία.
Αυτά τα νομίσματα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα, γλυπτά και αρχαιολογικά αντικείμενα κατασχέθηκαν στη διάρκεια μιας παγκόσμιας επιχείρησης που είχε στόχο το λαθρεμπόριο πολιτιστικών αντικειμένων, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας.
Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο της επιχείρησης Athena, που έχει συνδιοργανωθεί από τον Παγκόμσιο Οργανισμό Τελωνείων και την Intepol, και της επιχείρησης Pandora II, τον συντονισμό της οποίας έχουν η Europol και η ισπανική Guardia Civil.
«Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι» έγιναν στα αεροδρόμια και στα σύνορα 81 χωρών στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, διευκρινίζει η Interpol.
Ελέγχθηκαν οι οίκοι πλειστηριασμών, τα μουσεία καθώς και ιδιώτες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν «περισσότερες από 300 έρευνες» και να πραγματοποιηθούν 101 συλλήψεις.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακτήθηκαν, η Interpol αναφέρει την περίπτωση του κελύφους ενός γλυπτόδοντα --ενός γιγάντιου αρμαδίλου που έχει εξαφανισθεί--, το οποίο βρέθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής. Αυτό το καβούκι, ηλικίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ετών, πωλούνταν για 150.000 δολάρια.
Ένας πίνακας του Νικολά ντε Σταλ, η αξία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ, εντοπίσθηκε από τα γαλλικά τελωνεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι, απ' όπου επρόκειτο να μεταφερθεί λαθραία στο Λονδίνο.
Οι αρχές κατέσχεσαν επίσης 88 κομμάτια από ελεφαντόδοντο, καθώς και όπλα όπως σπαθιά, μια βαλλίστρα και 39 ιστορικά πυροβόλα όπλα -τουφέκια και πιστόλια.
«Περισσότερα από 7.000 αντικείμενα, δηλαδή σχεδόν το 20% του συνολικού αριθμού των αντικειμένων που βρέθηκαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις», ανακαλύφθηκαν σε ιστότοπους πωλήσεων στο Ίντερνετ, αναφέρει η Interpol.

Ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιούργκεν Στοκ δήλωσε από την πλευρά του πως «για τους εγκληματίες, η μαύρη αγορά έργων τέχνης είναι τόσο κερδοφόρα όσο τα ναρκωτικά, τα όπλα και οι απομιμήσεις».
«Τα αρχαία αντικείμενα αντιπροσωπεύουν επίσης μια εν δυνάμει πηγή μεγάλου πλούτου για τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε.
Η πρώτη επιχείρηση Pandora, που διεξήχθη από τις αστυνομίες 18 χωρών της Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, είχε οδηγήσει στην κατάσχεση περισσότερων από 3.500 κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων και έργων τέχνης.
«Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων Athena και Pandora II μιλούν από μόνα τους: η συνεργασία ανάμεσα στο τελωνείο και την αστυνομία μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα έπρεπε να προωθηθεί και να υποστηριχθεί σε όλα τα επίπεδα. Η μάχη εναντίον του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αντικειμένων παραμελούνταν για καιρό από τις δυνάμεις της τάξης, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OMD Κούνιο Μικουρίγια.
Πηγή: Τα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005656 
Tel : 2130 370035
Tel : 2155 456273