Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Gioia Tauro (Τζόια Τάουρο)... το ιταλικό λιμάνι της κοκαΐνης

Ένας λιμένας της Καλαβρίας, μιας φτωχής επαρχίας της Ιταλίας, έχει γίνει γνωστός για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που διακινούνται από το συνδικάτο του εγκλήματος. «Το λιμάνι, η Τζόια Τάουρο, γεννήθηκε με την προπατορική αμαρτία» εξηγεί ο δικαστικός και ερευνητής Ρομπέρτο ντι Πάλμα σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα. Το προπατορικό αμάρτημα δεν είναι άλλο από την Ντρανγκέτα, την ισχυρότερη ομάδα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως, πιο επικίνδυνη και με μεγαλύτερη επιρροή από τη Μαφία της Σικελίας.
Ο παράκτιος δρόμος προς το λιμάνι περνά δίπλα από εγκαταλελειμμένες αποθήκες και χωράφια. Αλλωστε στην Καλαβρία, τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες είναι περισσότερα από αυτά της νόμιμης οικονομίας. Η Τζόια Τάουρο χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός. Κάθε χρόνο 3,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια φτάνουν. Είναι τόσα πολλά που ούτε οι εταιρείες ούτε οι 25 αστυνομικοί της περιοχής μπορούν να τα ελέγξουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την DIA, την ιταλική διωκτική αρχή για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στο 2011 και το 2014 κατασχέθηκαν 5,5 τόνοι κοκαΐνης. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον άλλοι 50 τόνοι λευκού ναρκωτικού διακινήθηκαν μέσω του λιμένα. Ο Βιντσέντζο Καρούζο, υπεύθυνος ασφάλειας του λιμένα και αντισυνταγματάρχης της Οικονομικής Αστυνομίας, επισημαίνει ότι η κοκαΐνη που φτάνει στο λιμάνι είναι συνήθως καθαρή κατά 90%, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να «κοπεί» ακόμα και τέσσερις φορές πριν καταλήξει στην αγορά. Η υπολογιζόμενη αξία αγοράς της κοκαΐνης που πέρασε από την Τζόια Τάουρο, φτάνει τα 30-35 δισ.
Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, η Ντρανγκέτα ελέγχει το 60-80% της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης. Ετησίως το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι οικοδομικές δραστηριότητες, το εμπόριο λαθραίων όπλων και η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων φέρνουν στα ταμεία της οργάνωσης περίπου 56 δισ. δολάρια.
Η νέα τεχνική που χρησιμοποιεί η οργάνωση λέγεται «rip-off», δηλ. εξαπάτηση και βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου «Oro Bianco» των Νίκολα Γκρατέρι και Αντόνιο Νικάζο, των βασικών ερευνητών σε θέματα συνδικάτου του εγκλήματος στην Καλαβρία.
Πριν από μερικά χρόνια, το λαθρεμπόριο κοκαΐνης γινόταν με τη βοήθεια πλασματικών μεταφορικών εταιρειών που ελέγχονταν από την Nτρανγκέτα. Σήμερα το συνδικάτο του εγκλήματος βασίζεται σε άνδρες που τοποθετεί σε διάφορα λιμάνια πάνω στον «δρόμο των ναρκωτικών».
Ενα μέλος που βρίσκεται σε κάποιο λιμάνι ανοίγει το κοντέινερ που έχει προορισμό την Τζόια Τάουρο και βάζει μέσα τα πακέτα. Στη συνέχεια πληροφορεί τον συνεργό του στον προορισμό για τον αριθμό του εμπορευματοκιβωτίου. Οταν καταπλεύσει, το συνδικάτο του εγκλήματος αδειάζει το κοντέινερ, πριν η αστυνομία προλάβει να ελέγξει. Στην εξέλιξη των πραγμάτων παίζει ρόλο και η κρίση, καθώς ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τζόια Τάουρο κινδύνευσαν με λουκέτο και η Ντρανγκέτα τους δάνεισε, λαμβάνοντας τον έλεγχο, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση.
 Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: