Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Στροφή ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε εμπορεύματα

Εκτελωνισμοί Πειραιά : Αλέξανδρος Κουρτέσης
Η επένδυση  του ΟΣΕ στον τομέα της διακίνησης εμπορευμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.
Η διοίκηση της εταιρείας, γνωρίζοντας τις διεθνείς πρακτικές που θέλουν τα εμπορευματικά δρομολόγια να φέρνουν κέρδη στις σιδηροδρομικές εταιρείες, σε αντίθεση με τα επιβατικά, προσανατολίζεται στην προσπάθεια να αντλήσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του μεριδίου αγοράς του οδικού μεταφορικού έργου μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έναντι 3% που διατηρούσε μέχρι πέρσι.
Στον συγκεκριμένο μάλιστα άξονα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διακινεί φορτίο ανάλογο των 60 φορτηγών ημερησίως, από τα συνολικά 600 που υπολογίζεται ότι ταξιδεύουν καθημερινά από και προς τη Θεσσαλονίκη.
Το πλεονέκτημα της σιδηροδρομικής διακίνησης των προϊόντων έγκειται στο ότι παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς του εμπορεύματος στο λιμάνι του Πειραιά, μετά και την ολοκλήρωση της γραμμής που συνδέει το Θριάσιο με το Ικόνιο (λιμάνι Πειραιά).
Παράλληλα, οι βιομηχανίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις οδικές συγκοινωνίες (φορτηγά) και να επιλέξουν το τρένο μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου μπορούν να συνεχίσουν τα εμπορεύματα τη διαδρομή τους μέσω θαλάσσης για τον τελικό τους προορισμό.

 Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων με το τρένο διαμορφώνεται, στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, στα 260 ευρώ, ενώ η χρήση φορτηγών για την οδική μεταφορά εκτινάσσει πλέον το κόστος στα 500 ευρώ, κυρίως λόγω της ενισχυμένης τιμής καυσίμων και διοδίων.

Τη μεγαλύτερη ώθηση στην εμπορευματική κίνηση του ΟΣΕ έδωσε η σιδηροδρομική σύνδεση του Θριάσιου Πεδίου με το λιμάνι του Πειραιά, προσελκύοντας αυτομάτως το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων. Στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα που θα συνδέουν το δίκτυο του ΟΣΕ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρέχοντας ακόμη μία εναλλακτική στις επιχειρήσεις κυρίως της Βορείου Ελλάδος.

Ηδη έχει προχωρήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ώστε να μεταφέρει στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου την παραγωγή τεύτλων από την Ορεστιάδα στο Πλατύ Ημαθίας, όπου θα διατηρηθεί το μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, καθίσταται σαφές ότι σημαντική ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές θα δώσει το άνοιγμα προς τα Βαλκάνια, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αυξάνετε το ενδιαφέρον

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αυξάνονται συνεχώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός θα ενισχύεται η ζήτηση για εμπορευματικά σιδηροδρομικά δρομολόγια.
Προ των πυλών είναι η σύναψη ακόμη μίας συμφωνίας με ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί θυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν δύο εβδομαδιαία εμπορευματικά δρομολόγια που θα συνδέουν τον Πειραιά με τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια τη Σόφια.
Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: