Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Γιατί θριαμβολογούν άραγε ?

Μεγάλη Πολυεθνική στον χώρο των ταχυμεταφορών "πανηγυρίζει " για την απόκτηση άδειας τελωνειακού αντιπροσώπου (??).
Η άδεια αυτή  εδόθη κατόπιν πιέσεων της τρόικας πριν από λίγους μήνες .

Λόγω του ότι έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα στον εμπορικό κόσμο πρωτίστως στο  να επιλέξουν ή όχι Εκτελωνιστή φυσικό πρόσωπο ή Ανώνυμη άχρωμη Πολυεθνική προσπαθώ πιο κάτω να δώσω μία σαφή απάντηση που θα τους βγάλει απο το δίλημμα. 

Σε ένα πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο υπογράφει ο Κος Θεοχάρης με αριθμό πρωτοκόλλου 5019610/21-05-13 δίδονται οδηγίες προς "Ναυτιλομένους" για την υποστήριξη των Νέων Ηλεκτρονικών διαδικασιών εξαγωγής.
Στην σελίδα 6 του ανωτέρου εγγράφου αναφέρει :
 "Για να είναι εφικτές οι διευκολύνσεις που παρέχονται από το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο στις εξαγωγές , πέρα από τις ενέργειες και τις ρυθμίσεις σε επίπεδο τελωνειακής διοίκησης απαιτείτε πρώτιστα η γνώση και η κατανόηση των κανόνων τελωνειακού δικαίου από τους εξαγωγείς και τους αντιπροσώπους τους προκειμένου να επιλέγουν την ορθή τελωνειακή διαδικασία" κλπ κλπ
Θέτω λοιπόν ένα απλό ερώτημα στον κύριο Υπουργό αλλά και στους Έλληνες Εξαγωγείς πρωτίστως.

  • Ποιοί  κατά την γνώμη τους είναι οι πιο κατάλληλοι  για να διασφαλίσουν απρόσκοπτα , και προ πάντων σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες τελωνειακού δικαίου την εξαγωγική τους διαδικασία ?
  • Ποιοί έχουν  καλύτερη γνώση των τελωνειακών διαδικασιών ? 
  • Ποιους εμπιστεύονται περισσότερο ?

Την απρόσωπη και άχρωμη φωνή της/του υπαλλήλου της "πιστοποιημένης" (??) πολυεθνικής  που περιγράφει σε όλους τα ίδια μη λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της κάθε εξαγωγικής  διαδικασίας και την οποία υπάλληλο θα ψάχνει στα τηλέφωνα για διευκρινίσεις ??  ή
Τον συνεργάτη , τον πιστοποιημένο με πτυχίο του Υπ. Οικονομικών Εκτελωνιστή,  που επί χρόνια γνωρίζει και συναλλάσσεται μαζί του και που ξέρει ότι οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου θα σηκώσει το τηλέφωνο για να  του δώσει απάντηση στην απορία του , στο ερώτημα του  και ο οποίος  γνωρίζει καλύτερα την τελωνειακή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ?
Η απάντηση που έρχεται αμέσως στα χείλη του καθενός είναι μία και μόνη : Μα τον επί χρόνια συνεργάτη .
Κύριοι, ο κλάδος των Εκτελωνιστών έχει προχωρήσει εδώ και μία τριετία σε σοβαρές μειώσεις  αμοιβών  για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Επιπλέον η ευθύνη του Πιστοποιημένου Εκτελωνιστή - Τελωνειακού αντιπροσώπου είναι άμεση έναντι του δημοσίου και του πελάτη του .

Ο σύλλογος Εκτελωνιστών εξέδωσε το πιο κάτω δελτίο τύπου με το οποίο απαντά σε ένα προς ένα τα σημεία "πανηγυρισμού" της Γερμανικής Πολυεθνικής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
         
Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, την ανακοίνωση γνωστής πολυεθνικής εταιρίας, γερμανικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ταχυμεταφορών και η οποία (ανακοίνωση) αναφέρεται στην απόκτηση, από την εν λόγω εταιρεία, της ιδιότητας του Τελωνειακού Αντιπροσώπου.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε και παράλληλα να διευκρινίσουμε στον εμπορικό κόσμο, τον οποίο διαχρονικά ο Εκτελωνιστικός Κλάδος υπηρέτησε με πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας, τα ακόλουθα:

1. Οι Εκτελωνιστές, είναι ο μοναδικός Κλάδος, ο οποίος διαθέτει Πιστοποίηση Τελωνειακού Αντιπροσώπου. Οι υπόλοιποι που κάνουν χρήση του όρου «Τελωνειακός Αντιπρόσωπος» δεν κατέχουν την πιστοποίηση που προβλέπουν οι «πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις» και συνεπώς την αντίστοιχη φερεγγυότητα έναντι του εμπορικού κόσμου και του Δημοσίου για την ασφαλή και ορθή διεκπεραίωση των συναλλαγών.

2. Ο Κλάδος των Εκτελωνιστών, συναισθανόμενος την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας την τελευταία τριετία, έχει προχωρήσει, χωρίς φανφάρες, σε εκπτώσεις των τιμολογίων τους, που αφορούν τελωνειακές διαδικασίες. Ο εμπορικός κόσμος, τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, έχει εισπράξει ήδη τη διαφορά και δεν συγκινείται από προσφορές και εκπτώσεις ποσοστών που διαφημίζονται χωρίς μέτρο σύγκρισης.

3. Οι Εκτελωνιστές – Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι, συμμετέχουν στην Επιτροπή Προώθησης και Διευκόλυνσης των Εξαγωγών του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης που σημαίνει ότι, η απλούστευση των διαδικασιών στις Εξαγωγές, που θα ξεκινήσει από 3/6/2013, έγινε και με δικές τους προτάσεις, με τη συνεργασία τους και με τη σύμφωνη γνώμη τους.

4. Από τον Απρίλιο του 2012, οι Εκτελωνιστές – Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι καταθέτουν τα παραστατικά εξαγωγής, μέσω πιστοποιημένου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών SERVER του Σ.Ε.Π.Α. και με τον τρόπο αυτό, προσφέρουν στους πελάτες τους ταχύτητα, αμεσότητα και ασφάλεια στην διεκπεραίωση των διαδικασιών εξαγωγής.

5. Οι Εκτελωνιστές – Πιστοποιημένοι Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός Κλάδος που, όλα αυτά τα χρόνια, διαθέτει την τεχνογνωσία, ώστε να προασπίζει τόσο το δημοσιονομικό συμφέρον όσο και τα συμφέροντα του εξαγωγικού εμπορίου, εφοδιάζοντας τους πελάτες τους με τα κατάλληλα πιστοποιητικά για τη διεκπεραίωση των εξαγωγών τους. Το παραπάνω αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις του συνόλου περί εξαγωγών νομοθεσίας.

6.  Η ευθύνη του Πιστοποιημένου Εκτελωνιστή – Τελωνειακού Αντιπροσώπου είναι άμεση, έναντι του Δημοσίου και του πελάτη του, μη αναγόμενη σε τρίτους.

Για το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΒΡΟΝΤΑΚΗΣ                                           ΣΟΦΙΑ  ΦΡΑΓΚΟΥ

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: