Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Τελωνεία : Χρειάζονται περισσότερο προσωπικό γιατί "Μπάζουν"


Ανάρτηση Από :Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά
Πολλές επιτυχίες καταγράφει στο ενεργητικό του το Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης που έχει στη δύναμή του μόνο τρία άτομα, ενώ λόγω της θέσης του (σ.σ. βρίσκεται στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που αποτελεί βασική πύλη εισόδου για προϊόντα παραποίησης προερχόμενα από τρίτες χώρες) και του ρόλου του (είναι τελωνείο εισαγωγής - εξαγωγής αλλά και διαμετακόμισης) βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος της διακίνησης των λαθραίων και των παραποιημένων προϊόντων. Από αυτό περνούν καθημερινά εκατομμύρια τόνοι φορτίων με την… τελευταία λέξη της μόδας σε απομίμηση. Οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων της διακίνησης συνήθως χρησιμοποιούν για προκάλυψη -«τάπα» όπως λέγεται στη γλώσσα των τελωνειακών- πάσης φύσεως αντικείμενα, από… χαρτοπετσέτες και βρεφικές πάνες μέχρι γυαλικά, τηγάνια, παιδικά αμαξάκια, πλακάκια και έπιπλα. Τέτοιου είδους αντικείμενα τοποθετούνται στο κλείσιμο του κοντέινερ ώστε να παραπλανήσουν τους τελωνειακούς εφόσον ανοιχτεί το φορτίο. Μάλιστα επιλέγουν πάντα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κοντέινερ ώστε να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες και να καλύπτουν ακόμη και τη… χασούρα που έχουν λόγω της τοποθέτησης στο κοντέινερ της «τάπας». Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά τα κέρδη γι' αυτούς ακόμη μεγαλύτερα.

Στην πράξη, πάντως τα παράνομα φορτία σπάνια εντοπίζονται, αφού τα τελωνεία δεν διαθέτουν ειδικά σκάνερ που «ακτινογραφούν» το εσωτερικό των κοντέινερ και ο αριθμός των διεγματοληπτικών ελέγχων δεν είναι ο επιθυμητός ελλείψει προσωπικού. Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο από το υπουργείο Οικονομικών Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ανάλυσης Κινδύνου Τελωνείων (ΟΠΣΤ) ελάχιστα βοηθά -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- στον εντοπισμό παράνομων φορτίων: Βάσει των στοιχείων του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης το ΟΠΣΤ οδηγεί στο μόλις 2% των κατασχέσεων. Αντίθετα, το 98% των επιτυχιών οφείλεται στη διασταύρωση στοιχείων που ζητούν οι τελωνειακοί όταν έχουν υπόνοιες για κάποιο εμπόρευμα. Τις υποψίες κινούν διάφορα στοιχεία όπως για παράδειγμα αν αναφέρεται στα έγγραφα πως πρόκειται για «δείγματα», ενώ το κοντέινερ είναι τεράστιο και αν ανάλογα «δείγματα» αποστέλλονται συχνά από την ίδια εταιρία. Σε τέτοιες -και όχι μόνο- περιπτώσεις ελέγχονται το δηλωτικό έγγραφο του πλοίου, οι φορτωτικές, ενώ σημαντικές πληροφορίες αναζητούνται και στο αρχείο κατασχεμένων.

Ανάρτηση Από :Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Πειραιά
Πάντως, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό το Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης από το 2007 μέχρι σήμερα έχει κατασχέσει 360 εκατ. τεμάχια λαθραία τσιγάρα (σ.σ. δασμολογικές και φορολογικές επιβαρύνσεις υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ) και 2,9 εκατ. τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (1.050.000 είδη ρουχισμού, 600.000 υποδήματα, 400.000 μπαταρίες, 110.000 ρολόγια και 740.000 άλλα είδη όπως αξεσουάρ, ζώνες, καπέλα κ.λπ.). Μια από τις σημαντικές επιτυχίες που είχε ήταν ο εντοπισμός και η κατάσχεση 38.000 κενών φιαλών βότκας με τη φίρμα επώνυμης εταιρίας. Τα μπουκάλια έφτασαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Κίνα με δηλωμένο προορισμό τα Σκόπια. Στο ίδιο κοντέινερ υπήρχαν 40.000 πώματα και ασημόχαρτα αλλά και το μηχάνημα για την εμφιάλωση -στη Θεσσαλονίκη- προφανώς νοθευμένης βότκας που θα κατέληγε σε σούπερ μάρκετ και μπαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το ΟΠΣΤ όλες αυτές οι κατασχέσεις είχαν χαρακτηριστεί μεσαίας επικινδυνότητας και εκατομμύρια τεμάχια παραποιημένων και επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων θα κατέκλυζαν την αγορά, αν οι τελωνειακοί δεν ανέτρεχαν στο δηλωτικό των πλοίων και τις φορτωτικές.

Σημαντικές επιτυχίες καταγράφουν και περιφερειακά τελωνεία, ενώ θετική είναι -σύμφωνα με τελωνειακούς αλλά και εμπόρους- η συνεισφορά της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό παράνομων αποθηκών και την καταστροφή παραποιημένων προϊόντων. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, το 2010 η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην ΕΕ στον αριθμό των κατασχεθέντων προϊόντων με 22,35 εκατ. τεμάχια (σ.σ. η αξία τους για τα αντίστοιχα γνήσια κομμάτια ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ), ενώ το 2011 βρέθηκε στην 3η θέση με 9,66 εκατ. κατασχεθέντα. Πρώτη στις κατασχέσεις βρέθηκε το 2011 η Βουλγαρία με 32,6 εκατ. τεμάχια (το 28,4% των κατασχεμένων στην ΕΕ) και ακολούθησε η Ιταλία με 29,9 εκατ. τεμάχια (το 26,1% των κατασχεμένων), χώρες που είχαν τη συγκεκριμένη χρονιά μεγάλη βελτίωση στην απόδοση των ελεγκτικών τους μηχανισμών. Το 2010 είχαν κατασχέσει 4,4 εκατ. και 15,9 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Σε όλη την ΕΕ το 2011 κατασχέθηκαν 114,77 εκατ. τεμάχια παραποιημένων και λαθραίων προϊόντων έναντι 103,3 εκατ. το 2010 που αποτελούν, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, μόνο «την κορυφή του παγόβουνου». Περίπου το 80% των προϊόντων παρεμπορίου προέρχεται από την Κίνα (62%) και το Χονγκ Κονγκ (15%), ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση εισαγωγής παραποιημένων προϊόντων από την Τουρκία.

Πηγή: Αγγελιοφόρος
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: