Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Κόντρες για τις πρώτες παραχωρήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ !!

ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι ΟΛΠ 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στο ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχωρήσεων του ΟΛΘ και του ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων και, πάντως, πολύ πριν την εκπνοή του 2012, ενώ οι αναμένονται και διαξιφισμοί μεταξύ ξένων επιχειρήσεων που φέρονται ως ενδιαφερόμενοι.
Με την μνημονιακή υποχρέωση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ να δείχνει προθεσμία για την προκήρυξη τα τέλη Οκτωβρίου και τους συμβούλους του δημοσίου, που είναι η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, να ολοκληρώνουν το σχέδιο Ποσειδών (αφορά τα 12 μεγαλύτερα λιμάνια -περιλαμβάνει δηλαδή Πειραιά και Θεσσαλονίκη- ενώ το δεύτερο σχέδιο που επεξεργάζονται με την ονομασία Νηρηίδες, αφορά τα υπόλοιπα μικρότερα λιμάνια) οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.
Ήδη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, παρέδωσε προ ολίγων ημερών στον πρωθυπουργό το σχέδιο για τη λιμενική βιομηχανία της χώρας όπως αυτό προκύπτει με βάση τόσο τις μνημονιακές υποχρεώσεις στης χώρας όσο και από την πολιτική απόφαση για την δημιουργία ρυθμιστικής αρχής λιμένων.
Με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς προάγεται στην μεν Θεσσαλονίκη η παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων, της διαχείρισης λειτουργιών που αφορούν την κρουαζιέρα, το χύδην ξηρό φορτίο, τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και την κατασκευή μαρίνας. Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ εκτιμάται, από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις, πως είναι πιθανόν να προκηρυχθεί πρώτος.
ΟΛΘ - ΠΡΟΒΛΉΤΑ
Στον Πειραιά προς παραχώρηση οδεύουν ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Ι, το car terminal και η κρουαζιέρα. Την ίδια ώρα το πρόκριμα της Cosco τίθεται εν αμφιβόλω τόσο εξαιτίας της υπάρχουσας σύμβασης σε Σ.ΕΜΠΟ ΙΙ και ΙΙΙ όσο και εξαιτίας προφανούς ενδιαφέροντος ανταγωνιστικών εταιρειών όπως η ιταλο-ελβετική MSC Mediterranean Shipping Company.
Για το car terminal ακούγονται οψίμως τα ονόματα όλων των μεγάλων εταιρειών μεταφοράς οχημάτων στα οποία περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο όμιλος Grimaldi, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός περισσότερο για τον κλάδο αυτόν και όχι για την ακτοπλοΐα. Η παρουσία του στην ελληνική αγορά με Minoan, συμμετοχή στην HSW και τώρα με εμπορική συμφωνία με την ΝΕΛ στην Αδριατική στηρίζει την εκτίμηση ότι ενδέχεται να «χτυπήσει» το διαγωνισμό.
Ήδη στο car terminal πολύ ενεργοί είναι οι πράκτορες Neptune και το Σκανδιναβικό ενώ μεγάλοι Έλληνες αντιπρόσωποι ξεκαθαρίζουν στο Capital.gr πως παρά την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς η διαμετακομιστική λειτουργία βαίνει αυξανόμενη στον Πειραιά.
Για τη Θεσσαλονίκη αναφέρονται επίσης ως ενδιαφερόμενοι τόσο η Hutchison Port Holdings που είχε προσφέρει 419 εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση το φθινόπωρο του 2008, όπως και η Cosco Pacific LTD που είχε τότε επίσης προσφέρει 131 εκατ. ευρώ. Ακόμα εταιρείες ισραηλινών και φιλιππινέζικων συμφερόντων θεωρούνται από την βιομηχανία ως υποψήφιοι.

Πηγή: Capital
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709