Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Για παρατυπίες κατηγορεί το Λιμεναρχείο η Διεύθυνση Τελωνείων


Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα κατηγορεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών. Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της διαμάχης που ξέσπασε το Σάββατο μετά την απόπειρα του Λιμενικού να προχωρήσει σε κατάσχεση φορτίου λαθραίων τσιγάρων που είχε νωρίτερα κατάσχει το ΣΔΟΕ.
Σε έγγραφο προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα, η Διεύθυνση Τελωνείων αναφέρει: «Θεωρούμε απαραίτητο να σας επισημάνουμε την ευθεία παράβαση από την υπηρεσία σας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της υπηρεσίας σας, κατά τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίου». Στο ίδιο έγγραφο, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Ανδρέα Μπούρμπουλα επισημαίνεται ότι «όχι μόνο δεν υπήρξε η απαιτούμενη από τον νόμο έγγραφη ειδοποίηση της υπηρεσίας μας (...) αλλά προβήκατε στον έλεγχο του κοντέινερ και μετά την επισήμανση του διαχειριστή της Ελεύθερης Ζώνης ότι η υπηρεσία μας ήδη έχει θέσει υπό επιτήρηση το εν λόγω κοντέινερ».

 Η υπόθεση αφορά κατάσχεση στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά κοντέινερ προερχόμενο από την Αίγυπτο, που αντί για κεραμικά περιείχε 55.000 πακέτα με λαθραία τσιγάρα. Παραλήπτης του φορτίου ήταν εταιρεία «φάντασμα» με δηλωμένη έδρα στη λ. Αθηνών. Tο κοντέινερ εντοπίστηκε τέλη Ιουλίου και τέθηκε υπό παρακολούθηση από άνδρες της περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ. Ενα μήνα αργότερα, την Πέμπτη 30 Αυγούστου και ενώ οι παραλήπτες του φορτίου δεν εντοπίστηκαν το ΣΔΟΕ προχώρησε σε κατάσχεση και καταμέτρηση του φορτίου και το κοντέινερ σφραγίστηκε από το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά. Περιέργως ωστόσο, τη νύχτα του Σαββάτου δεκαμελής ομάδα της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου πραγματοποίησε «έφοδο» στο Τελωνείο και αποπειράθηκε να... κατάσχει το ήδη κατασχεθέν φορτίο. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού υποστηρίζουν ότι έδρασαν μετά από προφορική εντολή εισαγγελέα Πειραιά. «Η προφορική εντολή δεν σας απαλλάσσει από τη ευθύνη εφαρμογής των προβλεπόμενων διατάξεων» επισημαίνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Τελωνείων του υπ. Οικονομικών.
Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709