Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συλλήψεις τελωνειακών στην Ορεστιάδα

Σε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τις εικονικές εισαγωγές εμπορευμάτων... στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Χιλιάδες φορτία με εμπορεύματα που περνούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και είχαν ως προορισμό τη χώρα μας εκτελωνίζονταν μόνο κατά το 1/3, με το υπόλοιπο να εμφανίζεται ως εικονική εξαγωγή προς τη Βουλγαρία, και στη συνέχεια πωλούνταν «μαύρα» σε υπαίθριες αγορές σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ «έδειξαν» ότι το κύκλωμα που κινούσε τα νήματα και «μεταμόρφωνε» τα εμπορεύματα σε εξαγώγιμα δρούσε στο τελωνείο της Ορεστιάδας Έβρου.
Από άνδρες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν ο διευθυντής του τελωνείου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικού του ίδιου τελωνείου, οι οποίοι κάθονται σήμερα το μεσημέρι στο εδώλιο του αυτοφώρου με τις κατηγορίες της απιστίας προς την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό ενός φορτίου με υφάσματα την περασμένη Παρασκευή, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι περνούσε αδασμολόγητο στη χώρα και παρέμεινε σ` αυτήν, ενώ είχε δηλωθεί το τράνζιτ πέρασμά του με προορισμό τη Βουλγαρία.
Στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία παρακολουθούν για καιρό τα τεκταινόμενα στον Έβρο, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κομπίνα γίνεται συστηματικά επί χρόνια, με τεράστιες απώλειες για το Δημόσιο από Φ.Π.Α. και δασμούς. Ενδεικτικό της ζημιάς που έχει καταγραφεί είναι ότι, όπως υπολογίζεται, κάθε δίμηνο περνούν από τα τελωνεία των ελληνοτουρκικών συνόρων περίπου 6.000 φορτία.
Το «κλειδί» για την πραγματοποίηση της κομπίνας είναι η εκμετάλλευση του «καθεστώτος τράνζιτ», καθώς τα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και έχουν προορισμό τη Βουλγαρία διέρχονται από το ελληνικό έδαφος, χωρίς να πρέπει να καταβληθούν Φ.Π.Α., φόροι και δασμοί.
Εκμεταλλευόμενοι το συγκεκριμένο καθεστώς, τελωνειακοί στον Έβρο φέρονται πως έστησαν κύκλωμα, εκτελωνίζοντας κανονικά το 1/3 εισαγόμενων προς την Ελλάδα προϊόντων και εμφανίζοντας τα υπόλοιπα 2/3 ως φορτία που διέρχονται τράνζιτ με κατάληξη τη Βουλγαρία.
Αυτά όμως έφθαναν μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς να τα περάσουν ποτέ, και διοχετεύονταν στις υπαίθριες αγορές, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο από τη μη καταβολή Φ.Π.Α. και τα μέλη του κυκλώματος να αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Κάτι ανάλογο συνέβη και την προηγούμενη Παρασκευή. Ένα φορτίο πέρασε από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων και κατευθύνθηκε στην Ορεστιάδα. Περνώντας από το εκεί τελωνείο, εκδόθηκαν παραστατικά για δήθεν τράνζιτ διέλευση προς τη Βουλγαρία.
Το φορτηγό, ωστόσο, συνέχισε την πορεία του βόρεια, έφτασε μέχρι το Ορμένιο, αλλά δεν πέρασε τα σύνορα και επέστρεψε στην Ορεστιάδα. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ που παρακολουθούσαν τη διαδρομή του, το σταμάτησαν και ζήτησαν να το ελέγξουν.
Οι δύο τελωνειακοί (ο διευθυντής του τελωνείου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικού) φέρονται πως παρενέβησαν, για να καλύψουν τις δικές τους ενέργειες, λέγοντας στους ελεγκτές πως ο συγκεκριμένος οδηγός απλώς είχε ξεχάσει κάποια χαρτιά και επέστρεψε για να τα πάρει. Μόνο από το συγκεκριμένο φορτίο οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή δασμών και Φ.Π.Α. ανέρχονται σε 4.000 ευρώ.

Πηγή: Διαδίκτυο
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709