Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

«Βυθίζονται» τα έσοδα στα τελωνεία της χώρας

Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε πολυετή ύφεση πιστοποιείται απολύτως από τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Οι συνολικές εισπράξεις όλων των ελληνικών τελωνείων στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έφτασαν τα 6,408 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 6,49% (444,8 εκατ. ευρώ), έναντι των 6,853 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011.
Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι στα τελωνεία, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος με τίτλο «Διακίνηση καυσίμων, λαθρεμπόριο, καθορισμός συντελεστών ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης». Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος των τελωνειακών Δημήτρης Τριμπόνιας, το ελληνικό Δημόσιο έχει απολέσει 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, που σημειώθηκε και ως απόρροια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εισπράξεις του ΕΦΚ από το εμπόριο αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 101 εκατ. ευρώ, από 907,8 εκατ. το 2004, ενώ η πτώση συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οπότε οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν τα 25,8 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 74,4% σε σχέση με πέρσι.
Στο χώρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση μειώθηκε από τα 3,7 εκατ. χιλιόλιτρα το 2009 στα 2 - 2,5 εκατ. χιλιόλιτρα περίπου, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε εκείνο της θέρμανσης είναι -κατά τον κ. Τριμπόνια- πλασματική, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, ώστε να προλάβουν την αύξηση τιμών που θα προκύψει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση τριών διαφορετικών συντελεστών ΕΦΚ, ενός μηδενικού για τη ναυτιλία, ενός ενιαίου (60 - 100 ευρώ / χιλιόλιτρο) για τις υπόλοιπες χρήσεις και ενός υψηλού μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και τα σκάφη αναψυχής.
Επίσης, πρότεινε την κατάργηση όλων των προβλεπόμενων επιστροφών από ΕΦΚ και τη διατήρηση μόνο στοχευμένων ατελειών (μη καταβολής τέλους), σε ειδικές κατηγορίες. 
Για το μέγα θέμα της λαθρεμπορίας καυσίμων ο κ. Τριμπόνιας διευκρίνισε στον «Α» ότι ασφαλώς και πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το φαινόμενο είναι μικρότερο απ’ ό,τι αφήνουν κατά καιρούς να εννοηθεί κάποιοι υποτιθέμενοι αρμόδιοι, κυρίως από το πολιτικό προσωπικό.
Πάντως, γενικότερα οι ΕΦΚ δε δείχνουν να αποδίδουν τα τελευταία χρόνια, λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη στο α' εξάμηνο του 2012 στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 179,7 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 61% σε σχέση με πέρσι, ενώ από τα καπνικά προϊόντα οι εισπράξεις σε επίπεδο εξαμήνου ήταν 1,63 δισ. ευρώ και υπολείπονταν κατά 57,8% έναντι της περσινής επιδόσεως.
Πηγή: Αγγελιοφόρος 
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709