Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Στον έναν ΟΛΠ... ένας ΟΛΘ "δώρο"

Photo: Capital
Η κυβέρνηση πάγωσε το σχέδιο δημιουργίας του αττικού λιμενικού συστήματος, καθώς περιέπλεκε την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά

Η Cosco ενδιαφέρεται να εξαγοράσει άμεσα ολόκληρο τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και, ως αντισταθμιστικό όφελος για την παραχώρηση του ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, να συμμετάσχει και στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις επαφές που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση εργασίας του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον υφυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, Zhang Xiaoqiang, που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα.
Η επιτυχής δραστηριοποίηση της Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ έχει κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΠ, παρά τις ολιγωρίες της ελληνικής πλευράς. 
Σημειώνεται πως οι φορτοεκφορτώσεις σε αυτούς του δύο προβλήτες σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2011.
Συγκεκριμένα, η Piraeus Container Terminal (PCT), θυγατρική της Cosco Pacific, ανακοίνωσε ότι η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης του προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά ανήλθε στα 1,18 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU) για τη χρήση που έληξε τον Δεκέμβριο και είναι 73,56% αυξημένη από το 2010.
Το 4ο τρίμηνο αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδές, καθώς οι φορτοεκφορτώσεις που έγιναν αυξήθηκαν κατά 143% από το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Οι επενδύσεις της Cosco που αφορούν:
  •  Την κατασκευή ανατολικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, αξίας 110 εκατ. ευρώ.  
  • Kαι  Αναβάθμιση του προβλήτα ΙΙ, αξίας 100 εκατ. ευρώ,
 Αυτά έχουν ήδη περάσει στη φάση της υλοποίησης. 
Στόχος η αύξηση της δυναμικότητάς τους στα 3,7 εκατ. TEU.
Ιδιαίτερη σημασία για την ολοκλήρωση του deal με το Πεκίνο για τον Πειραιά έχει και το γεγονός ότι, με ενέργειες της αρμόδιας γενικής γραμματείας του υπουργείου, οριστικοποιήθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης που απαιτείται για την κατασκευή του νέου βραχίονα της κρουαζιέρας.
Το έργο αυτό αποτελεί «κλειδί» στην προσέλκυση εταιρειών για να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά ως home port και ανεβάζει, αυτονόητα, σημαντικά την αξία του ΟΛΠ ως περιουσιακού στοιχείου. Προκαλεί, όμως, ήδη αντιδράσεις από παράγοντες της περιοχής, καθώς πρόκειται για ένα ευρείας έκτασης έργο, που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Παρέμβαση ΤΑΙΠΕΔ
Οι εξελίξεις, όμως, στα λιμάνια είναι ραγδαίες σε όλα τα μέτωπα. Κατ΄ αρχάς, με πρωτοβουλία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η κυβέρνηση πάγωσε το σχέδιο δημιουργίας του Αττικού Λιμενικού Συστήματος (εταιρική ενοποίηση Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας) που προωθούνταν προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς περιέπλεκε την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά.
Παράλληλα, το υπουργείο ζήτησε επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκαθαρίσει έως τις 20 Φεβρουαρίου τις προθέσεις του αναφορικά με το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ το υπουργείο δηλώνει ακόμη ανεπίσημα πως το 51 % σε ΟΛΠ και ΟΛΘ θα πρέπει να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, είναι ξεκάθαρο πλέον πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, αποσύρεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να πωλήσει το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΛΘ και όχι μόνον το 23,30% που μεταβιβάστηκε από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ αυτήν την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα -και ενώ αναμένονται ακόμη οι εκθέσεις των συμβούλων Morgan Stanley και Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να πιέζονται από το υπουργείο να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους άμεσα-, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει εναλλακτικά στην εκπόνηση των δύο προγραμμάτων για τη στρατηγική του στην πώληση των λιμανιών. 
Το πρώτο φέρει την κωδική ονομασία «Ποσειδών» και αφορά τα 12 μεγαλύτερα λιμάνια -περιλαμβάνει δηλαδή Πειραιά και Θεσσαλονίκη-, ενώ 
το δεύτερο, με την ονομασία «Νηρηίδες», τα υπόλοιπα μικρότερα λιμάνια.
Πηγή:www.capital.gr
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709