Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Προς κατάργηση ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα

Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μεταχειρισμένων Ι.Χ. σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την τόνωση της αγοράς. Η ηγεσία του υπουργείου στο φορολογικό νομοσχέδιο (ίσως και νωρίτερα) θα συμπεριλάβει διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, ενώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συμμορφώνεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας τους. Εκτός από τις δύο ανωτέρω αλλαγές το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την:
  • Κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών. 
  • Μειώσεις των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, 
  • Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων κ.λπ.

Πάντως, τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες στη Βουλή είναι αποκαρδιωτικά ως προς τις εισπράξεις προστίμων από τα τελωνεία.
Συγκεκριμένα καταλογίσθηκαν το 2011 πρόστιμα ύψους 545 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 14 εκατ. ευρώ εξ αυτών.
Με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών:
1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τα μεταχειρισμένα επιβατικά Ι.Χ., ενώ ταυτόχρονα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.
2. Καταργείται ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται σε κοσμήματα, δέρματα, γούνες και μικρά σκάφη.
3. Καταργούνται τελωνειακές φορολογικές απαλλαγές.
4. Εξορθολογίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, ενώ ρυθμίζονται παλαιές υποθέσεις τελωνειακών παραβάσεων που παραμένουν ανείσπρακτες και εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.
5. Τίθενται κανόνες στη δυνατότητα εμπορίας του προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (τσίπουρο διημέρων).
6. Παρέχεται στους αποσταγματοποιούς η δυνατότητα εμφιάλωσης των παραγόμενων από τους ίδιους αποσταγμάτων, χωρίς να απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ποτοποιού.
7. Παρέχεται η δυνατότητα στα ζυθοποιεία να παράγουν και αναψυκτικά.
8. Παρέχεται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη (π.χ. στη βιομηχανία λιπασμάτων).
9. Απαλλάσσονται από τους δασμούς τα αναλώσιμα είδη με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία.
10. Επιβάλλονται περιορισμοί στις ποσότητες καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία, με βάση τη διάρκεια του ταξιδιού και τον αριθμό των επιβαινόντων σε αυτά.
Πρόστιμα
Πρόστιμα ύψους 545 εκατ. ευρώ καταλόγισαν το 2011 τα τελωνεία, ωστόσο το ποσό που κατάφεραν να εισπράξουν ανέρχεται μόλις στα 14 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκαν στα δικαστικά τμήματα των τελωνείων ομάδες εργασίας για την εντατικοποίηση της βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων. Στο μεταξύ, σημαντικές αλλαγές αναμένονται εντός του έτους προκειμένου να περιορισθεί το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, προωθούνται τα εξής μέτρα:

  •  Κατάργηση των λευκών βυτιοφόρων και υποχρέωση για σήμανσή τους με το εμπορικό σήμα των εταιρειών που συμβάλλονται. 
  •  Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος GPS στα βυτιοφόρα που διακινούν καύσιμα.
  •  Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις περί σήμανσης και εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα. 
  •  Ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή άλλης υψηλής τεχνολογίας ιχνηθέτες.

Τέλος, στην έκθεση των τελωνείων γίνεται αναφορά στο σύστημα «Ηφαιστος» και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 3.500 πρατηριούχους λόγω μη έγκαιρης καταχώρισης των συναλλαγών. Ως γνωστόν, το θέμα προκάλεσε την ποινική δίωξη του πρώην γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τώρα τον εξορθολογισμό των κυρώσεων στους 3.500 διακινητές στους οποίους είχε επιβληθεί πρόστιμο και τη μη επιβολή από τούδε και στο εξής προστίμων για την εκπρόθεσμη καταχώριση σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος.

Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709