Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Φλέρτ COSCO με ΟΛΠ για το 23,1% των μετοχών

Η κινεζική Cosco φλερτάρει με την απόκτηση του πακέτου μετοχών 23,1% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που πρόκειται να πωλήσει μέχρι τα τέλη του έτους το Ελληνικό Δημόσιο, μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή του σε 51,9%, από...75% που είναι σήμερα. Ηδη η Cosco ελέγχει την προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού, ενώ πρόκειται να κατασκευάσει και τρίτη προβλήτα, κάτι που σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του ΟΛΠ αλλά και των τραπεζών, της δίνει ένα ισχυρό χαρτί στην κούρσα της διεκδίκησης του 23,1% του ΟΛΠ που πρόκειται να πωλήσει το Ελληνικό Δημόσιο έως τα τέλη του έτους.
Αλλωστε το γενικότερο κινεζικό ενδιαφέρον για ακόμη ισχυρότερη παρουσία σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου έχει εκδηλωθεί ήδη και επίσημα από την κινεζική ηγεσία προς την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, όταν ο τελευταίος βρέθηκε πριν από έναν χρόνο στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Βεβαίως, ο διαγωνισμός για την πώληση πακέτου μετοχών τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτός και οι υποψήφιοι μνηστήρες εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι του ενός.
 Πάντως, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, κλειδί για την έκβαση του διαγωνισμού περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας θα αποτελέσουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το μάνατζμεντ των δύο εταιρειών που διαχειρίζονται τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.
 Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πιο λογικό σενάριο είναι η διάθεση του πακέτου του 23% των μετοχών να συνοδευτεί από ένα μοντέλο συνδιοίκησης. Διαφορετικά και στην περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο θελήσει να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, η αποκρατικοποίηση μπορεί ακόμη και να αποτύχει.
 Σε κάθε περίπτωση, το κινεζικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ είναι θερμό και σχετίζεται με την «επεκτατική» εμπορική πολιτική που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση, η οποία αναζητεί πύλες εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Μια αγορά που για την οικονομία της Κίνας έχει αποκτήσει ζωτική σημασία.
 Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι με μεγάλη διαφορά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του παγκόσμιου πρωταθλητή στις εξαγωγές. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγόρασαν το 2010 κινεζικά προϊόντα αξίας 282 δισ. ευρώ, αυξημένης 18,9% σε σχέση με το 2009.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κίνα επιθυμεί διακαώς σταθερές συνθήκες στις οικονομίες των σημαντικότερων πελατών της. Ο ΟΛΠ.
 Μειωμένος 9,15% εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών της ΑΕ Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς που ανήλθε στα 116,7 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 128,48 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (τρέχοντες και αναβαλλόμενοι) ανήλθαν στα 7,047 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,56 εκατ. ευρώ.
Το 2010 η διακίνηση οχημάτων εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 133.545 οχήματα, μειωμένη 22,9%, έναντι του 2009, ενώ η διακίνηση αυτοκινήτων μεταφόρτωσης παρουσίασε αύξηση έναντι του 2009 139,2% (246.801, έναντι 103.178).
Στην δυνάμει προίκα του ΟΛΠ πρέπει να συμπεριληφθούν και τα νέα έργα του επενδυτικού προγράμματος του οργανισμού, όπως είναι για παράδειγμα το υπό κατασκευήν ξενοδοχείο 5 αστέρων αλλά και η σχεδιαζόμενη κατασκευή του δεύτερου Car Terminal.
 Η Cosco.
 Κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως σε εταιρείες διαχείρισης εμπορευματικών σταθμών στον κόσμο. Η εταιρεία κατέχει και λειτουργεί πάνω από 130 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 320.000 TEU (ένα TEU ισοδυναμεί με ένα τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο μήκους 20 ποδών) και δραστηριοποιείται σε περισσότερα από 100 λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται έκτη μεγαλύτερη σε αριθμό πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένατη μεγαλύτερη στον συνολικό όγκο εμπορευματοκιβωτίων.
Πηγή: Τα Νέα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: