Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Με κατάσχεση πλοίων απειλεί την Cosco Έλληνας εφοπλιστής

Η μεγαλύτερη κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco απειλείται με κατασχέσεις πλοίων της από τον Έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, έπειτα από την καταβολή από αυτή μικρότερων ναύλων από τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Οι συμφωνίες του Γ. Οικονόμου με την Cosco ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια. H Cosco είναι το μεγαλύτερο πρακτορείο στον κόσμο, όσον αφορά στα πλοία ξηρού φορτίου που μεταφέρουν σιδηρομεταλλεύματα, άνθρακα και άλλα εμπορεύματα και απέκτησε τη μεγάλη διεθνή εμβέλειά της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου δήλωσε στην εφημερίδα ότι η στάση της Cosco σχετικά με τα συμβόλαια, που είχαν συναφθεί στη διάρκεια της ναυτιλιακής κρίσης του 2008, αντανακλά πιθανόν την αδυναμία της να κατανοήσει τη σημασία της τήρησής τους.
«Τους λέμε ότι τους δίνουμε χρόνο για να προσπαθήσουν να αποφασίσουν πώς θα βρουν τα χρήματα», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας: «Αν δεν υπάρξει μία εποικοδομητική κατάληξη, ο μόνος δρόμος δράσης είναι να διασφαλίσουμε τα χρήματα. Ο μόνος τρόπος γι' αυτό, είναι οι κατασχέσεις των πλοίων».
Αν και ο εφοπλιστής έχει ήδη θέσει ένα πλοίο της Cosco υπό δικαστικό έλεγχο και το εμπόδισε να αποπλεύσει από το λιμάνι της Λουιζιάνα, δηλώνει ότι θέλει να λύσει φιλικά τη διαφορά, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times.
Η Cosco δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφημερίδας να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κινεζική εταιρεία είχε δηλώσει παλαιότερα ότι παρακρατεί ορισμένες πληρωμές, στο πλαίσιο ενός «προγράμματος μείωσης του κόστους», για να μεγιστοποιήσει το όφελος για τους μετόχους της.
Ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλιακή βιομηχανία στις τακτικές της Cosco, με 17 ή 18 πλοία ναυλωμένα στον κινεζικό όμιλο. Τα δύο τρίτα των πλοίων αυτών ανήκουν στον όμιλο DryShips, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο Nasdaq, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στις ιδιωτικές του εταιρείες.
Οι συμφωνίες των εταιρειών του Έλληνα εφοπλιστή με την Cosco, ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να δηλώσει το ποσό που παρακρατήθηκε από τους Κινέζους.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: