Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων από τη γενική διεύθυνση τελωνείων

Μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου.
Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, με ερώτηση του προς το υπουργείο Οικονομικών και όπως προκύπτει από το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού οι κατασχέσεις τσιγάρων κατά το 2010 ανήλθαν σε 543.951.272 τεμάχια. Κατά το 2000 οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 522.259.309 τεμάχια και κατά το 2005 σε 258.444.000 τεμάχια.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των κατασχεθέντων τσιγάρων, ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή του ΛΑΟΣ πως σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα τα αντικείμενα της λαθρεμπορίας καταστρέφονται ενώπιον τριμελούς επιτροπής, που αποτελείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, τον προϊστάμενο του δικαστικού τμήματος και ένα υπάλληλο με ελεγκτικά καθήκοντα της ίδιας Τελωνειακής Αρχής.
Οι ποσότητες των τσιγάρων που κατάσχονται από τα Τελωνεία και τις λοιπές διωκτικές αρχές της χώρας, περιέρχονται στην αρμοδιότητα των καθ΄ ύλη και κατά τόπο Τελωνειακών Αρχών, οι οποίες προβαίνουν στην καταστροφή τους, ενώ η δαπάνη της καταστροφής βαρύνει το ελληνικό δημόσιο.
Πηγή: Καθημερινή
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: