Το μεγάλο αφεντικό της Cosco στην Ελλάδα λύνει για πρώτη φορά τη σιωπή του και δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ σύμμαχος της Ελλάδας και βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει την κρίση δηλώνει το αφεντικό της Cosco κάπτεν Φου Τσενγκτσιόου στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα ηνία του λιμανιού του Πειραιά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosco Ηellas και της ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) που διαφεντεύει την προβλήτα 2 και επιβλέπει την κατασκευή της προβλήτας 3 στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εκφράζει για πρώτη φορά δημοσίως το ενδιαφέρον της Cosco για άλλα λιμάνια της χώρας αλλά και για τον σταθμό του Θριασίου, τονίζοντας όμως με νόημα ότι θα πρέπει και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει σε ιδιώτες.
- Οταν η Cosco επιχείρησε να εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Γ. Παπανδρέου σας υποδέχθηκε με διαδηλώσεις μαζί με τους εργαζομένους που ζητούσαν να εγκαταλείψετε τη χώρα. Εξακολουθείτε να νιώθετε ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα;
«Οχι πια. Οταν η Cosco πρωτοήλθε στην Ελλάδα, μας υποδέχθηκαν πράγματι με πανό που έγραφαν “Cosco go home”. Η νέα κυβέρνηση διατύπωνε παράπονα. Κάποιοι άλλοι προσέφυγαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Cosco.
Αλλά η επιμονή μας στην οικοδόμηση ενός πλαισίου έντιμου διαλόγου με τις ελληνικές αρχές έπεισε την ελληνική κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Τώρα πια στελέχη της κυβέρνησης μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας, έστω και αν υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που μας θεωρούν ανεπιθύμητα πρόσωπα».
- Η εμπειρία σας από τη διετή συνεργασία σας με το Ελληνικό Δημόσιο τι αίσθηση σας δημιουργεί; Θα συνιστούσατε σε επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα;
«Πιστεύω αληθινά ότι η Ελλάδα προσφέρεται ακόμη και σήμερα για επενδύσεις. Σας ομιλώ από καρδιάς. Ο ελληνικός λαός είναι ένας εργατικός και ευγενικός λαός που αφοσιώνεται στην αποστολή του εφόσον διαπιστώσει ότι αξίζει τον κόπο. Οι Ελληνες έχετε φιλότιμο. Εχετε “τσαγανό”, όπως λέτε και εσείς. Και παρά τα προβλήματα γραφειοκρατίας και δυσκαμψίας του κράτους που αντιμετωπίσαμε εμείς, σας απαντώ “ναι”. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα σε κινεζικές εταιρείες αλλά και σε φίλους μου να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
- Μιλάτε πολύ θερμά για τους Ελληνες. Αλλά τι απαντάτε στακόμματα της Αριστεράς που ισχυρίζονται ότι στη ΣΕΠ ΑΕ επικρατεί εργασιακός Μεσαίωνας;
«Δεν συμμερίζομαι τέτοια σχόλια, είτε προέρχονται από την Αριστερά είτε από άλλα κόμματα. Καθήκον μου είναι να προστατεύω και να διασφαλίζω όλους τους υπαλλήλους και τα στελέχη της ΣΕΠ ΑΕ. Υπάρχουν στελέχη της Αριστεράς που κατά καιρούς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της εταιρείας μας. Η δική μας πολιτική είναι ότι δεν απαντάμε με εντυπώσεις στις εντυπώσεις αλλά με το έργο μας που φαίνεται πια καθαρά. Ορισμένοι υποστήριζαν πως θα κάνουμε το λιμάνι κινεζικό προτεκτοράτο και θα το γεμίσουμε Κινέζους. Σήμερα εργάζονται στην εταιρεία μας 700 Ελληνες και έξι Κινέζοι».
- Δημιουργείται ορισμένες φορές η εντύπωση ότι με τον ΟΛΠ δεν λειτουργείτε ως συνεργάτες αλλά ως ανταγωνιστές...
«Πράγματι στο παρελθόν ο ΟΛΠ δημιούργησε κάποια προβλήματα στη ΣΕΠ ΑΕ. Αυτό συνέβη επειδή είχε μάθει να λειτουργεί μονοπωλιακά. Σήμερα η ΣΕΠ ΑΕ αποτελεί έναν ισχυρό αντίπαλο στο παιχνίδι και αυτό έχει ανησυχήσει τον ΟΛΠ και δημιουργεί πίεση. Η εταιρεία μας λειτουργεί με αποδοχές εξορθολογισμένες. Σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού και πρωτοφανούς ύφεσης η ΣΕΠ και ο ΟΛΠ πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά με όλα τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου (σε Αίγυπτο, Ιταλία, Τουρκία, Λίβανο). Με αυτή τη λογική εν μέσω παγκόσμιας κρίσης ο όγκος διακινούμενου φορτίου με κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ταχύτατη αύξηση, η οποία εφέτος έφτασε σχεδόν το 40%».
- Μήπως γι΄ αυτό το κλίμα καχυποψίας ευθύνεται και το Πεκίνο; Ο ελληνικός λαός περιμένει δικαιολογημένα κάποια στήριξη από ισχυρές οικονομίες όπως αυτή της Κίνας. Και δεν την έχει δει ως τώρα...
« Σε αυτό το ερώτημα μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν απάντηση. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας».
- Ως παράγοντας της αγοράς που έχει πλέον γνώση της ελληνικής οικονομίας και του μεγέθους της ύφεσης, πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει από την οικονομική κρίση;
«Ως διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ ΑΕ παρακολουθώ κι εγώ την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης με αγωνία. Πιστεύω ειλικρινά ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι λαμπρό. Αρκεί να δεχθούν και οι Ελληνες ότι ορισμένα μέτρα είναι πια απολύτως αναγκαία. Πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις. Να δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Και θα πρέπει και η πολιτεία να σέβεται περισσότερο τα χρήματα των επενδυτών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Είστε ένας λαός που πολλές φορές στο παρελθόν αντιμετώπισε δυσκολίες και πάντοτε τα κατάφερε να τις ξεπεράσει.
«ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ, ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ»
- Εξακολουθεί η Cosco να ενδιαφέρεται για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο;
«Οπως έχει δηλώσει και ο κάπτεν Γουέι από το Πεκίνο σε έλληνες δημοσιογράφους, η Cosco ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο. Φυσικά δεν μπορώ να πάρω θέση για το αν και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για το έργο αυτό, αλλά όλοι μας στην Αθήνα παροτρύνουμε την εταιρεία να επιδιώξει τη μελέτη του θέματος και έχουμε τακτικές τηλεφωνικές επαφές με τα κεντρικά ώστε να ετοιμάσουμε την πρότασή μας».
- Σας ενδιαφέρει η επέκτασή σας και σε άλλα λιμάνια τώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ;
«Αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση και η στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη. Εμείς λέμε στην ελληνική κυβέρνηση: “Πείτε μας τι θέλετε να κάνετε για να σας πούμε αν μας ενδιαφέρει”. Με τα στοιχεία που έχω ως τώρα στη διάθεσή μου δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι από πλευράς Cosco υπάρχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω και ότι θα γίνει σοβαρή μελέτη επί του θέματος».
- Σας ενδιαφέρει ακόμη και στην περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να κρατήσει το 51%;
«Αυτό εξαρτάται από το πλαίσιο της συμφωνίας και από στοιχεία που δεν αφορούν μόνο το ποσοστό συμμετοχής. Μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα ασκείται το μάνατζμεντ σε ένα λιμάνι και αν θα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των μετόχων. Ολόκληρο το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων είναι ακόμη θολό, ενώ παρατηρώ ότι υπάρχουν και αντιδράσεις τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να εξουδετερώσουν. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να εμπιστευθεί σε ιδιώτες την ανάπτυξη των λιμανιών της Αττικής, εμείς το συζητάμε. Έχει όμως αποδειχθεί ότι το μάνατζμεντ στα λιμάνια δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκείται όπως ασκείται σήμερα».
Πηγή: Το Βήμα
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου