Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του κινέζικου κρατικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco προκάλεσαν οι προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πώληση της κρατικής συμμετοχής στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που φτάνει το 75% σε καθένα από τα δύο λιμάνια.
Το ενδιαφέρον της Cosco για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ είναι παλαιότερο και έχει εκδηλωθεί στις προηγούμενες επισκέψεις Κινέζων αξιωματούχων στη χώρα, με κορυφαία την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, και επαναβεβαιώθηκε χθες.
Ενδιαφέρον όμως για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν επιδείξει και άλλοι παγκόσμιοι παίκτες, που είχαν συμμετάσχει και στο διαγωνισμό παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ, ο οποίος όμως έληξε άδοξα, αφού η Hutchison που είχε κερδίσει το διαγωνισμό υπαναχώρησε αφού εκτίμησε ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό. Εκτός από τη Hutchison ο ΟΛΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Dubai Ports World, αφού η θέση του ακριβώς κάτω από τα Βαλκάνια θεωρείται στρατηγική.
Για τον Πειραιά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώτο λόγο έχει η Cosco αφού έχει αναλάβει ήδη και την διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ για τα επόμενα 35 χρόνια. Σημειώνεται ότι ο Σ.ΕΜΠΟ. αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για το λιμάνι.
Οπως υπογράμμισε στη «Ν» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης, Νίκος Αρβανίτης, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα λιμάνια είναι θετικές, απομένει όμως να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. Δηλαδή ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου και ο χρονικός του ορίζοντας.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την εξωστρεφή ανάπτυξη των λιμένων ώστε να προσελκύουν εμπορικά πλοία και φορτία, ώστε να γίνουν ισχυροί κόμβοι του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου, και να παράγουν πραγματικά προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.
Το Κτήριο του ΟΛΘ
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παρούσα φάση η αξία της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην ΟΛΠ Α.Ε. (75% των μετοχών) φτάνει περίπου τα 285 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι μικρότερο, σε ποσοστό πάνω από 40%, από την καθαρή παρούσα αξία της προσφοράς της Cosco στον ΟΛΠ για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ., για διάρκεια 35 ετών.
Πάντως ακόμα και χθες η επιχειρηματική κοινότητα δεν είχε ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών αλλά και το τελικό ύψος του ποσοστού που θα δώσει το Δημόσιο.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι η δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος, βάσει του οποίου ο ΟΛΠ θα απορροφήσει τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Ελευσίνας, και στη συνέχεια θα γίνει η αποκρατικοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου με διάθεση μετοχών.
Παράλληλα η Εφημερίδα Ραντικάλ σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τουρκικής πλευράς για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό δε ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Κελεπούρι από την Ελλάδα» ενώ η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις τούρκων επενδυτών που εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις προς την Ελλάδα.
Πηγή: Ναυτεμπορική , Πρώτο Θέμα .
Αναδημοσίευση, επεξεργασία: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: