Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε “ελληνικά χέρια” η οικονομία της Β. Αυστραλίας

Η οικονομία της Βόρειας Περιφέρειας (Northern Territory) βρίσκεται στα στιβαρά, δημιουργικά χέρια του ενθουσιώδους, εργασιομανή ομογενούς υπερ-υπουργού Κώστα Βατσκαλή.
Η ανέλιξή του σε κορυφαίο στέλεχος της Εργατικής κυβέρνησης της Βόρειας Αυστραλίας – είναι ταυτόχρονα υπουργός Υγείας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Προστασίας Ανηλίκων, Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας και Φυσικών Πόρων – συμπίπτει με ένα σημαντικό σταθμό στην πολιτική καριέρα του, τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του στην έδρα Casuarina.
Σχετικά νέος μετανάστης – μετανάστευσε στην Πέρθη, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας το 1983, από την Αθήνα – και δέκα χρόνια αργότερα, μετά από ευρεία επαγγελματική και πολιτική δράση στη Δυτική Αυστραλία, βρήκε «την Ιθάκη» του στο Ντάργουϊν.
Οικονομική αναγέννηση
Ο ομογενής υπουργός μιλά με ενθουσιασμό για την οικονομική αναγέννηση της Βόρειας Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας, τα ορυκτά, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Βατσκαλής έχει αρχίσει ένα κύκλο εντατικών επαφών με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν «χοντρά κεφάλαια» στην εξόρυξη μεταλλευμάτων από τα πλούσια κοιτάσματα που κείνται νωχελικά στο υπογάστριο του αυστραλιανού Βορρά.
«Η Κίνα είναι ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Περιφέρειας, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας» εξηγεί.
«Ενδεικτικά αναφέρω, ότι δεκάδες κινέζικες εταιρείες επενδύουν ή ενδιαφέρονται αν επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε έρευνες για ορυκτά μέταλλα στην περιοχή μας.
Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται άμεσα για την εξόρυξη όλων των βασικών μετάλλων και ουρανίου, διότι όπως μου εξήγησαν κατά τις επισκέψεις μου στην Κίνα χρειάζονται ουράνιο για να κινήσουν τις 28 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευάσουν στο μέλλον.
Σχόλιο: Ο Κώστας Βατσκαλής είναι φίλος μου, από τον Στρατό( Μ.Γ.Α.Π). Μεγάλωσε στην Πετρούπολη της Αθήνας. Σε κάθε συνάντησή μου με τον Κώστα αναπολούμε τα παλιά και τα χρόνια μας στα Ελληνικά στρατά. Δεν ξέρω πως θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του Κώστα αν είχε μείνει στην Πατρίδα ? Αλλά ξέρω ότι ο Φίλος μου ανέπτυξε , τις ικανότητες του χωρίς να  έχει δυσκολίες όπως στην Ελλάδα .(Αλέξ. Κουρτέσης)
Πηγή: Ν.Κόσμος . Μερική Αναδημοσίευση, Προσαρμογή Κειμένου ,Αλέξανδρος Κουρτέσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: