Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή τριών συμφωνιών μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργο Ανωμερίτη μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφούν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά που θα ρυθμίζουν όλα τα θέματα:
"Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Cosco. Θα υπάρξουν τρία ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία θα ρυθμίζονται βασικά θέματα όπως είναι η συγκατοίκηση μεταξύ των δύο εταιρειών, δηλαδή η λειτουργία της προβλήτας ΙΙ που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, με προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ για τους πρώτους μήνες" και προσέθεσε:
"Επίσης, θα ξεκαθαρίσουν θέματα συνεργασίας από την 1η Ιουνίου και μετά, με την Cosco, όταν θα λήξει και η συγκατοίκηση, αλλά και εμπορικές συμφωνίες με τους Κινέζους".
Mόλις "πέσουν" οι υπογραφές θα έρθει και ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού κάπτεν Γουέϊ στην Αθήνα επισφραγίζοντας την ελληνοκινεζική συνεργασία σε βάθος χρόνου.
Ο Κινέζος επικεφαλής του μεταφορικού αυτού κολοσσού έχει αφήσει ανοικτό για το μέλλον το ενδεχόμενο η Cosco να κάνει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα σε *logistics και *οδικές μεταφορές.
Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει τους εμπορικούς δρόμους και μέσω Βαλκανίων.
Επίσης, μελετούν και την προοπτική συμμετοχής τους σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ειδικότερα γύρω από το λιμάνι. Οι κινέζοι για την εξαγωγή των προϊόντων τους έχουν δημιουργήσει σταδιακά τεράστιους στόλους με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Οι δύο μεγάλες κρατικές ναυτιλιακές εταιρείες, αυτές της Cosco και της China Shipping βρίσκονται σήμερα στις πρώτη εξάδα με τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους Κινέζους να απαλειφθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η απεμπόληση του δικαιώματος του Οργανισμού να αναπτύσσει νέους εμπορευματικούς σταθμούς. Με την απάλειψη του όρου αυτού ο ΟΛΠ θα απελευθερωθεί επιχειρηματικά από αυτή τη δέσμευση που του αποστερεί την προοπτική ανάπτυξης.
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους Κινέζους και κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της σύμβασης.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να έχει το δικαίωμα να μπει ως μέτοχος στη θυγατρική της Cosco, τη ΣΕΠ που λειτουργεί στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικής σημασίας αποφάσεων. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι το μόνο που έχουν δεχθεί είναι να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας - Ναυτιλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, ο οποίος θα έχει απευθείας γνώση των κινήσεων των Κινέζων. Όμως η ψήφος του δεν θα παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Πηγή:AxiaPlus (του Μηνά Τσαμόπουλου )
Αναδημοσίευση , Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com (*Πολύ φοβάμαι ότι η Cosco ή τέλος πάντων Οι Κινέζοι , θα μπουν στα χωράφια πολλών )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου