Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι σε… αναμμένα κάρβουνα!!

Αναστάτωση στα τελωνεία Κακαβιάς και Μέρτζανης και σφοδρή κόντρα τελωνειακών με τους «ράμπο» στους οποίους καταλογίζουν «ελλιπή γνώση» για τη διακίνηση των εμπορευμάτων

Το «μεγάλο φαγοπότι» στα τελωνεία της Κακαβιάς και της Μέρτζανης κυριάρχησε χθες στην τοπική επικαιρότητα και παράλληλα προκάλεσε αναστάτωση σε όλους τους εργαζομένους.
Το θέμα προσέλαβε πανελλαδικές διαστάσεις από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Ωστόσο, λόγω της μη γνωστοποίησης των ονομάτων, στα Γιάννενα κυκλοφορούσαν αρκετές φήμες σχετικά με τα ονόματα όσων φέρονται να συμμετείχαν στο κύκλωμα των παράνομων διελεύσεων των φορτηγών αυτοκινήτων προς την Αλβανία. Η τοπική διοίκηση της Ένωσης Τελωνειακών διαβεβαίωνε πως «κανένας συνάδελφος δεν έχει κληθεί μέχρι τώρα από τον εισαγγελέα στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένοι υπάλληλοι –κατά πάσα πιθανότητα οι εμπλεκόμενοι- είχαν κληθεί από τους «ράμπο» να δώσουν διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών που προηγήθηκαν του πορίσματος στα ακριτικά τελωνεία.
Την ίδια ώρα, πάντως, στα τελωνεία της Μέτζανης και της Κακαβιάς –παρότι και χθες συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η απεργία- το κλίμα ήταν βαρύ για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας. Σε τοπικό επίπεδο κυριάρχησε η ονοματολογία, δίνοντας ευρείες κοινωνικές διαστάσεις στο μείζον ζήτημα που ανέκυψε από την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για τη δράση των κυκλωμάτων στους χώρους του τελωνείου.
Συζητιόταν συχνά
Η συνδικαλιστική ηγεσία των τελωνειακών επιχείρησε χθες να αμβλύνει τις εντυπώσεις, από τη στιγμή που, όπως λέει, «δεν υπάρχουν στοιχεία για τις κατηγορίες» εναντίον των υπαλλήλων. Συνολικά 10 τελωνειακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα τελωνεία Κακαβιάς, Μέρτζανης και Ιωαννίνων εμπλέκονται στο κύκλωμα που δρούσε εδώ και τέσσερα χρόνια και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Το πόρισμα των «ράμπο» καταλογίζει ευθύνες σε 10 υπαλλήλους, υποστηρίζοντας πως συμμετείχαν σε παράνομες διελεύσεις φορτηγών, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί οικονομικά το κράτος (Δημόσιο) και οι ίδιοι να προσπορίζονται σημαντικά χρηματικά ποσά. Για το λόγο αυτό μάλιστα αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση ότι απαγορεύθηκε και στους 10 υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία η έξοδος από τη χώρα.
Οι ίδιοι οι τελωνειακοί επισήμαιναν πως η κατάσταση αυτή έχει εγκλωβίσει το σύνολο του κλάδου. «Η αλήθεια είναι πως όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», ανέφερε στον «Η.Α.» εργαζόμενος σε παραμεθόριο τελωνείο, υπενθυμίζοντας, πάντως, πως τους τελευταίους μήνες το θέμα συζητιόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα στους χώρους των τελωνείων. Πάντως, από τη Δευτέρα που τα τελωνεία θα λειτουργήσουν κανονικά –εκτός απροόπτου- θα καταδειχθεί ακόμη καλύτερα το κλίμα που θα επικρατήσει μετά την αποκάλυψη για τις χιλιάδες παράνομες διελεύσεις φορτηγών από τους σταθμούς της Κακαβιάς και της Μέρτζανης.
«Χωρίς λόγο»
Από την πλευρά τους, όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των τελωνειακών καταφέρονται ευθέως εναντίον της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι το πόρισμα «βασίζεται σε έλλειμμα γνώσης». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπείρου, Πέτρος Λυκίδης, δήλωσε στον «Η.Α.» πως «είναι ανεπίτρεπτες καταστάσεις να λοιδορούνται και να κατηγορούνται συνάδελφοι χωρίς λόγο», αμφισβητώντας ευθέως το πόρισμα των «ράμπο» της αστυνομίας. «Εάν συνεχίσουν και πάνε σε τελωνεία θα πρέπει να συλλάβουν όλους τους τελωνειακούς, αφού οι καταγραφές των αυτοκινήτων γίνονται με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτός είναι ο κατά νόμο προβλεπόμενος», τόνισε.
Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό των παράνομων διελεύσεων από το τελωνείο Μέρτζανης, βάσει του πορίσματος της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών ανέφερε πως «δεν καταγράφονται μόνο τα ‘κενά’ φορτηγά, αλλά όλα τα οχήματα». Τέλος, σημείωσε πως τα τελωνεία που βρίσκονται στη μεθόριο δεν καταβάλλονται δασμοί και φόροι, αλλά κάτι τέτοιο γίνεται στα κεντρικά τελωνεία και δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή:Εφημερίδα Ηπειρώτικος Αγών του Σωτήρη Αργύρη
Μερική Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής , http://www.ektelonismos.com/ ( Σχόλιο : Διαβάστε με προσοχή την παράγραφο "Χωρίς Λόγο" , Ίσως ή όλη κατάσταση αποδειχθεί φιάσκο , διότι σε έναν σχετικό με τον χώρο όπως ένας εκτελωνιστής του φαίνετε πολύ περίεργο να περνάνε όλα τα αυτοκίνητα έτσι . Παιδιά (Rambo )κάτι λάθος κάνετε ίσως . Επίσης κανένα φορτίο , εμπόρευμα δεν πληρώνει δασμούς στα μεθοριακά τελωνεία , όλοι οι δασμοί και οι φόροι πληρώνονται στα τελωνεία προορισμού του φορτίου , εκτός αν κάνανε διέλευση χωρίς να εκδίδουν MRN (αποστολή ηλεκτρονικου σήματος στο τελωνείο προορισμού). Χρειάζονται διευκρινήσεις και λεπτομέρειες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: