Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Χρυσοδάκτυλοι τελωνειακοί ξετίναζαν το Δημόσιο

Διπλά βιβλία εξόδου από την Ελλάδα φορτηγών με εμπορεύματα τηρούσαν υπάλληλοι των Τελωνείων Κακαβιάς, Μέρτζανης και του κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων.
Επέτρεπαν να περνάνε φορτηγά με εμπορεύματα προς την Αλβανία και αντί να μεταφέρουν τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος στο Δημόσιο, τα μετέφεραν στις τσέπες τους.
Μάλιστα, είχαν συστήσει και κοινό ταμείο, μέσα στο οποίο έβαζαν μέσα όσα χρήματα έβγαζαν κάθε ημέρα από την παράνομη δραστηριότητά τους και στο τέλος τα μοιράζονταν ισόποσα. Η υπόθεση όμως αποκαλύφθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί της οποία σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δέκα τελωνειακών και την έστειλαν στον εισαγγελέα.
Από αυτούς οι 5 υπηρετούσαν στο Τελωνείο Κακαβιάς, οι 4 στο Τελωνείου Μέρτζανης και 1 στο Κεντρικό Τελωνείο Ιωαννίνων.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελίες ότι υπάλληλοι τελωνείων σταθμών με την Αλβανία επέτρεπαν, έναντι χρημάτων, την έξοδο από τη Χώρα φορτηγών που μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία και, βέβαια, από τους οδηγούς έπαιρναν κάθε φορά χρήματα, το ποσό των οποίων κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου.
Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν και διάφορες μεθόδους για να μην γίνουν αντιληπτοί, καθώς, όπως διεπιστώθη, σε άτυπα βιβλία εισόδου , εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα ή χωρίς να καταχωρούν οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη.
Από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι από την 27η Σεπτεμβρίου του 2008 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2010 είχαν πραγματοποιήσει 11.814 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης. Επίσης, από τις 2 Ιανουαρίου του 2006 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2010 είχαν πραγματοποιήσει 4.780 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς.
Η έρευνα πάντως έχει συνεχίζεται και, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, θα επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια.
Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για : Απιστία σχετική με την υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση
Ακόμη τους επεβλήθη και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα.
Πηγή:Εθνος
Αναδημοσίευση Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/ ( Τώρα ήταν ανάγκη ρε παιδιά να σκάση αυτή η υπόθεση ? Τώρα που τα Blogg αλλά και καλοθελητές διάφοροι ρίχνουν την χολή τους , τέλος πάντων δεν είναι όλοι ίδιοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: