Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τα πλήρη στοιχεία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην COSCO ζητάει η Ε.Ε.

H Ελληνική Κυβέρνηση δεν παρέδωσε στην Ε.Ε. τα πλήρη στοιχεία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην COSCO
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Ταγιανί,(φωτό) στην ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά σχετικά με την διαδικασία αποκρατικοποίησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.
-Από την απάντηση φαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή και δεν πήρε την απαιτούμενη έγκριση της, ως όφειλε βάση του κοινοτικού δικαίου, για τη σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ προς την εταιρεία COSCO, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής και προσθέτει:
-Ο Επίτροπός συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα μέτρα, που έχουν ληφθεί υπέρ της COSCO δηλαδή :
α) Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στη βάση της συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας (αρ. 7 της Σύμβασης) που ουσιαστικά οριοθετεί μία εκτός Ελλάδας φορολογική Ελεύθερη Ζώνη στην οποία η εταιρεία μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία – ακόμα και εργοστάσιο – που δυνητικά δίνει τη δυνατότητα παροχής ευρέως φάσματος αφορολόγητων προϊόντων και υπηρεσιών
β)Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου για όλα τα δανεικά κεφάλαια που αντλήθηκαν για τη χρηματοδότηση του έργου (αρ. 6 της Σύμβασης) ενώ ακόμα και απλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν αυτή την επιβάρυνση στην Ελλάδα για δάνεια που συνάπτουν από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.
γ)Επιστροφή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 1676/1986) άμεσα και – μετά το πέρας 60 ημερών – έντοκα, ενώ η συνήθης πρακτική για άλλες επιχειρήσεις (αρ. 4 της Σύμβασης) – συμπεριλαμβανημένου και του ίδιου του ΟΛΠ – είναι η άτοκη επιστροφή με καθυστέρηση 2-3 χρόνων.
δ)Τυχόν συσσωρεμένες ζημιές της ΑΕΑΣ δύνανται να μεταφέρονται προς συμψηφισμό με φορολογητέα κέρδη επομένων χρήσεων, χωρίς χρονικό περιορισμό (Αρ. 5 της σύμβασης), ενώ για άλλες επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανημένου και του ίδιου του ΟΛΠ – το δικαίωμα αυτό έχει συγκεκριμένο ορίζοντα 5ετίας -ενδέχεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις. Και υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη απαγορεύει, ως ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά, όλες τις ενισχύσεις που χορηγούνται από τα κράτη μέλη σε επιχειρήσεις που είναι πιθανό να νοθεύσουν τον ενδοκοινοτικό ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν τον πλήρη έλεγχο της σύμβασης και εφόσον συντρέχει λόγος την λήψη απαραίτητων μέτρων.
Πηγή:MarineNews
A.K Λέτε να έχουμε εξελίξεις , πολύ σοβαρά μου φαίνονται όλα αυτά και η Ε.Ε δεν αστειεύεται!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: