Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κρούγκμαν: Καταρρέει η οικονομία στην Ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι η πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη καταρρέει με γοργότερους ρυθμούς από ότι στις ΗΠΑ, εξαιτίας της κρίσης, εξέφρασε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος τόνισε ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανεπαρκέστερες.
Υπογράμμισε, δε, ότι μια παγκοσμιοποιημένη κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια κι όχι με μέτρα εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, ο Πολ Κρούγκμαν επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από ότι οι ΗΠΑ και θα πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά.
Για να στηρίξει την άποψή του, ανέφερε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ υπολογίζεται στο 2%, ενώ της ΕΕ στο 2,5%.
Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περιορισμένα και έχουν τοπικό χαρακτήρα και επέρριψε ευθύνες στις χώρες της Ευρωζώνης για έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της είναι πιο συντηρητικές από αυτές της Fed, και παρατήρησε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.
Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν είναι αληθές πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι οι αμερικανικές και έκανε μνεία στα «ανοίγματα» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Α.Κ : Γιατί άραγε οι Αμερικάνοι πιέζουν την Ε.Ε να πάρει μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που έχουν πάρει και εκείνοι ; με πρώτους και καλύτερους τους Βρετανούς (δούρειος ίππος στην Ε.Ε ) και τον Κο Λόρδο Μπραουν , και τώρα τον Κο Κρούγκμαν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: