Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Θορυβημένοι οι Κινέζοι από τις αντιδράσεις για τον ΟΛΠ

Διαβάστε με Προσοχή το αποκαλυπτικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας . Τώρα μετά τις υπογραφές ίσως μάθουμε τα πραγματικά σχέδια του Κου Wei Jafu προέδρου της Cosco και της παρέας του .

ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ «κρας τεστ» των ελληνοκινεζικών σχέσεων αναμένεται να εξελιχθεί το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε η κινεζική Cosco αναλαμβάνει επίσημα τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Σ' αυτό το διάστημα θα κριθεί αν η ελληνοκινεζική πολιτικο-οικονομικο-επιχειρηματική γέφυρα που επιδιώκει να οικοδομήσει η κυβέρνηση βασίζεται σε στέρεο έδαφος ή θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τους εμπορικούς σταθμκούς των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας (Πειραιάς, Θεσ/νίκη) σε δύο κινεζικές εταιρείες -του Πειραιά στην κρατική Cosco και της Θεσ/νίκης στην ιδιωτική Hutchison (δεν έχει οριστικοποιηθεί) έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Β. Ευρώπης όπου λειτουργούν παράλληλοι διακινητές φορτίων η ίδια επέλεξε να τα αναθέσει όλα στους Κινέζους. Ετσι, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για τα κινεζικά προϊόντα αλλά θα χάσει πολλά άλλα που διακινούνται από κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς. Η ηγεσία της Cosco εμφανίζεται θορυβημένη από τις αντιδράσεις των λιμενεργατών και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, μάλιστα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που τους ρώτησε αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν τα ελληνικά λιμάνια.
«Καρφί»
Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να επιχειρηματολογήσει για τις προοπτικές ανάπτυξης των λιμανιών με την Cosco, «κάρφωσε» την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το λιμάνι του Πειραιά ήταν πρώτο σε διακίνηση φορτίων μέχρι το 2004 αλλά σήμερα έχει πέσει σε... δεύτερη μοίρα, χάνοντας περισσότερες από 15 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Ο ασκός του Αιόλου απειλείται να ανοίξει για την κυβέρνηση και την κινεζική Cosco αν επιβεβαιωθεί ότι στη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΛΠ και της εταιρείας (για περίοδο 35 ετών και με συνολικά έσοδα για τον ΟΛΠ 4,6 δισ. ευρώ) προβλέπεται η δημιουργία μονάδας μεταποίησης για λογαριασμό της Cosco. Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Cosco Wei Jafu, αλλά η απάντησή του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αν επιβεβαιωθεί ότι οι Κινέζοι έχουν εξασφαλίσει είτε μέσω της σύμβασης για τον ΣΕΜΠΟ είτε σιωπηρά τις ευλογίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας, αναμένεται χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τους εμπορικούς συλλόγους Αθήνας και Πειραιά που νιώθουν ότι απειλούνται, εν μέσω μάλιστα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε, ήδη, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Κορκίδης (είναι μέλος του δ.σ. του ΟΛΠ), ενώ στάση αναμονής τηρεί το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, στελέχη του οποίου δήλωναν την έκπληξή τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εν τω μεταξύ, η κινεζική πλευρά θέτει και θέμα δημιουργίας και λειτουργίας εμπορικού λιμανιού στη νότια Κρήτη. Στην διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Μεγαλόνησο φέρεται να εξετάστηκε εκ νέου το ενδεχόμενο παραχώρησης έκτασης στην περιοχή Κόκκινος Πύργος προκειμένου να χωροθετηθεί λιμενική ζώνη, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί βάση διαμετακόμισης.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: