Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΛΠ-Cosco: Το παρασκήνιο των επαφών

Εν μέσω των συνεχιζόμενων για 9ο μήνα κινητοποιήσεων των εργαζομένων και με τις ζημιές να στοιχειώνουν τα οικονομικά στοιχεία του β' εξαμήνου η ΟΛΠ ΑΕ και οι κινέζοι της Cosco έχουν σκληρύνει τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινέζοι πιέζουν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, χωρίς να πληγούν οι εργαζόμενοι όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Οι κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουν την τεχνογνωσία για να συμβάλουν, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια, στην ανάπτυξη της κολοσσιαίας επένδυσης που έχουν κάνει στο λιμάνι του Πειραιά.
Εάν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ αρνηθούν να εργαστούν για τους κινέζους, αφού για 18 μήνες ΟΛΠ και Cosco θα συνυπάρχουν, βάσει της σύμβασης, στην προβλήτα ΙΙ, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ο κινεζικός κολοσσός να καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια, καταστρέφοντας τα σχέδιά τους για ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Και αυτό το δέχτηκε ο ΟΛΠ. Όμως η Cosco δεν μπορεί να βρει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που να έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει το λιμάνι.
Το κόλπο με την προβλήτα ΙΙΙ
Όσο αφορά στα επενδυτικά σχέδια της Cosco, οι κινέζοι θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή για το λιμάνι του Πειραιά σχέδιο το οποίο θα αναπτυχθείς σε τρεις φάσεις.
Στο πρώτο στάδιο εκσυγχρονίζουν την προβλήτα ΙΙ με μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, ώστε να έχει την ικανότητα το terminal διακίνησης περίπου 2,5 εκατ. teu ετησίως.
Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια για την προβλήτα ΙΙΙ. Ο κινέζικος όμιλος θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ξεπεράσει τις ενστάσεις που έχει κάνει ο Δήμος Περάματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να κατασκευάσει όχι μόνο την μισή προβλήτα ΙΙΙ, που προβλέπει η διακήρυξη του ΟΛΠ, αλλά ολόκληρο την ΙΙΙ.
Η κίνηση αυτή θα του δώσει επιπλέον χώρους 150 με 200 στρέμματα. Τον επιπλέον χώρο οι κινέζοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν, όχι για διακίνηση containers, αλλά σαν μεταποιητική βάση. Ως ελεύθερη ζώνη που θα είναι, θα έχουν την δυνατότητα με μία τελική προσθήκη στα προϊόντα που θα φέρνουν από την Κίνα, να τα μετατρέπουν σε ευρωπαϊκά από κινέζικα. "Είναι μια τακτική που ακολουθούν πάνω από 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις".
Για τον ίδιο σκοπό δεν αποκλείεται σε τρίτο στάδιο να διεκδικήσουν και το logistic center που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Θριάσειο. Το λιμάνι του Πειραιά θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικό, αφού τα εμπορεύματα θα μοιράζονται στην συνέχεια με μικρότερα πλοία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.
Πηγή:Axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια: