Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Καταλυτικός ο ρόλος της MSC για το μέλλον της Cosco στον ΟΛΠ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο ιταλο-ελβετικός κολοσσός MSC είναι τα δύο κλειδιά στην επόμενη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ ΑΕ στους κινέζους της Cosco, η οποία έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος.
Η Mediterranean Shipping Company που είναι ο αιμοδότης του μεγάλου λιμανιού θα καθορίσει τις τύχες του εγχειρήματος, αφού με αυτή θα πρέπει να διαπραγματευθεί ο κινέζος ανάδοχος.
Η προβλήτα ΙΙ η οποία είναι έτοιμη και θα χρειαστεί επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα, «ζει» από την σύμβαση που έχει με την MSC. Η προβλήτα ΙΙΙ θα πρέπει να κατασκευαστεί, εφόσον το επιτρέψει το ΣτΕ μετά την προσφυγή που έχει κάνει ο Δήμος Περάματος, Ο ιταλοελβετικός ναυτιλιακός γίγαντας διακινεί από την προβλήτα ΙΙ το ελάχιστο 500.000 εμπορευματοκιβώτια τον χρόνο ενώ έχει την δυνατότητα να φτάσει και το 1,5 εκατ.
Η σημασία του όγκου των κινήσεων που κάνει η MSC φαίνεται περισσότερο, όταν συγκριθεί με τους υπόλοιπους δύο – τρεις μεγάλους πελάτες του ΟΛΠ, οι οποίοι δεν διακινούν ούτε 150.000 κοντέινερ ο καθένας ετησίως.
Ο πλειοδότης λοιπόν, δηλαδή η Cosco για να πιάσει το ελάχιστο των κινήσεων που της επιβάλει ο ΟΛΠ, περίπου 2,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από το 2015 και μετά, θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη σύμβαση της MSC η οποία λήγει το 2012. Η Cosco μόλις πέσουν οι τελικές υπογραφές θα πάρει «προίκα», όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, τη σύμβαση που έχει η ΟΛΠ ΑΕ με την MSC. Αυτό σημαίνει ότι η κινέζικη εταιρεία από την πρώτη ημέρα θα έχει εξασφαλισμένα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια, γεγονός που θα τη βοηθήσει τα πρώτα πέντε με επτά χρόνια της ενοικίασης του Σ.ΕΜΠΟ να μην έχει χασούρα.
Πηγή:MarineNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: