Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Όλη η αλήθεια για το deal του ΟΛΠ

"Λες και μας άκουσαν , και έβγαλαν ανακοίνωση"

Οι αναλυτές μπερδεύτηκαν, οι του ΟΛΠ ήθελαν να παρουσιάσουν φουσκωμένη στο μέγιστο δυνατό προσφορά και οι Κινέζοι ανακοίνωσαν την προσφορά σε τρέχουσες αξίες.
Το κακό ξεκίνησε όταν αναλυτής εκτίμησε το net present value της προσφοράς της Cosco στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν τα 500 εκατ. ευρώ που δήλωσαν οι Κινέζοι.
Οι του ΟΛΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας θέλησαν να πανηγυρίσουν και αναφέρθηκαν στα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ στα 35 χρόνια που θα διαρκέσει η σύμβαση. Δεν είπαν ψέματα. Απλώς θέλησαν να το παρουσιάσουν όσο πιο εντυπωσιακά μπορούσαν.

Η ουσία είναι ότι πράγματι ο ΟΛΠ θα εισπράξει τα 4,3 δισ. ευρώ σε 35 χρόνια. Αυτό υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 122 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα λεφτά σε πρώτη φάση δεν θα είναι τόσα και υπολογίζονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ το χρόνο, προοδευτικά αυξανόμενα ειδικά μετά την πρώτη διετία, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της επένδυσης που προβλέπει ο διαγωνισμός. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο θα εισπραχθεί το εφάπαξ ποσό των 50 εκατ. ευρώ. (Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΛΠ , η δεύτερη μέσα στην ημέρα)
Ο συντελεστής προεξόφλησης που επιλέχθηκε βρίσκεται στο 9% και θεωρείται συντηρητικός.
Πηγή:MarineNews , Axiaplus ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: