Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Μετά τον ΟΛΠ, σειρά για Car Terminal και Ξαβερίου

Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ.

Μέλη της επεξεργάζονται ήδη σχέδια και μελέτες που προοιωνίζονται χρυσές μπίζνες για ιδιώτες στα δύο λιμάνια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στον Πειραιά πρόκειται για το Car Terminal, από τις εγκαταστάσεις του οποίου στο Κερατσίνι διακινήθηκαν το 2007 618.788 αυτοκίνητα, αποφέροντας αυξημένα έσοδα κατά 38,5% στον ΟΛΠ σε σχέση με το 2006, ενώ αυξημένο κατά 57,4% ήταν και το έργο μεταφόρτωσης, στο β' εξάμηνο του 2007.
165 στρέμματα .
Διαθέτει χερσαίους χώρους 74 στρεμμάτων, στη Δραπετσώνα (τομέας διαχείρισης Γ1), προσφέρει υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης, στάθμευσης και μεταφόρτωσης 7.500 οχημάτων κυρίως Ι.Χ., 21 στρεμμάτων στο Κερατσίνι (τομέας Γ2) «χωρητικότητας» 2.500 οχημάτων και 70 στρεμμάτων στην περιοχή «Καρβουνόσκαλα» που αυξάνουν κατά 50% τις δυνατότητες των δύο άλλων σταθμών. Η διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί ότι στη διακίνηση αυτοκινήτων υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση του λιμένα ως διαμετακομιστικού κέντρου (transshipment hub) και ο Πειραιάς βρίσκεται στη 10η θέση των ευρωπαϊκών τερματικών σταθμών αυτοκινήτων, χωρίς μάλιστα εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις κυβερνητικές προθέσεις ιδιωτικοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται και το σύγχρονο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων στην Ακτή Ξαβερίου, που διαθέτει: 12 θέσεις για ταυτόχρονη πρόσδεση, δυνατότητα εξυπηρέτησης των μεγαλύτερων πλοίων του τύπου, σταθμό εξωτερικού με καταστήματα αφορολόγητων, τουριστική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, τελωνείο και υπαίθριο γκαράζ για στάθμευση τουριστικών λεωφορείων.
Για εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων «Ξαβερίου» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλές εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, ανάμεσά τους η Hellenic Luis Cruises και η αμερικανική Carnival, ενώ για το Car Terminal ενδιαφέρεται ο ιταλικός ναυτιλιακός Ομιλος Γκριμάλντι.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: