Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Τα επιχειρήματα της ΟΜΥΛΕ κατά της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ

ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ της ότι οι παραχωρήσεις των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες με διεθνή διαγωνισμό θα διαμορφώσουν ιδιωτικό μονοπώλιο, εκφράζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος με χθεσινή επιστολή της προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.Η ΟΜΥΛΕ αναφέρει ότι στον Πειραιά παραχωρείται ο μόνος εν λειτουργία προβλήτας (ο ΙΙ) και στη Θεσσαλονίκη ο μοναδικός προβλήτας που υπάρχει ο VI.
«Στον Πειραιά η καθυστέρηση κατασκευής του προβλήτα Ι που υποστηρίζεται ότι θα παραμένει μετά από δύο χρόνια στον ΟΛΠ και αφού για 18 μήνες λειτουργεί ο ιδιώτης ως μονοπώλιο δεν δημιουργεί όρους ανταγωνισμού» αναφέρει η ΟΜΥΛΕ και προσθέτει:
«Δημιουργείται σοβαρό θέμα στην οικονομική ζωή αφού η ξένη ιδιωτική ή κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης, θα μονοπωλεί τις εισαγωγές και εξαγωγές κατά το δοκούν, και κυρίως την τιμολογιακή πολιτική επιβαρύνοντας τον τελικό καταναλωτή».
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ότι ειδικά ο ΟΛΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα γίνουν στο ΣΕΜΠΟ η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι είναι ανακριβές. «Η προβλήτα Ι στον ΟΛΠ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο εκσυγχρονισμός της προβλήτας ΙΙ απαιτεί περίπου 110 ευρώ», και προσθέτει:
«Η προβλήτα ΙΙΙ, παρά τις δυσκολίες λόγω των περιβαλλοντικών αντιδράσεων, οικονομικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αφού οι εγγυημένες επενδύσεις στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ θα εξασφάλιζαν μεγαλύτερη κερδοφορία. Σημειωτέον η δανειακή επιβάρυνση σε ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι μηδενική».
Οι εργαζόμενοι
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργαζομένων, η ΟΜΥΛΕ επισημαίνει ότι ούτε το σχέδιο νόμου που αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα, ούτε η προκήρυξη, τους διασφαλίζει.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: