Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ενδιαφέρον αδελφού Αλογοσκούφη για ΟΛΠ

Για «λουκέτο» επ' αόριστον στα εμπορικά λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται από την 1η Φεβρουαρίου οι λιμενεργάτες.
Οι εργαζόμενοι στους δύο εμπορευματικούς σταθμούς επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο ξεπουλάει τη δημόσια - κερδοφόρα περιουσία, αλλά τους στέλνει στην ανεργία χωρίς αιδώ, αφού οι αποφάσεις και των δύο διοικητικών συμβουλίων ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι παράνομες». Και μόνο για τον λόγο αυτόν οι διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας θα καταθέσουν εντός των ημερών αγωγή κατά των δύο οργανισμών διαχείρισης.Η κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων -που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα περιλαμβάνουν, εκτός των κυλιόμενων απεργιών, και αποχές από εργασία - υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα, αρχίζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεθαύριο με παμπειραϊκό συλλαλητήριο στο οποίο θα μετέχουν, εκτός των λιμενεργατών, οι Δήμοι Πειραιά, Περάματος και Κερατσινίου και η Νομαρχία Πειραιά και Νήσων, η οποία αντιδρά σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ στο Νέο Ικόνιο.

Συνοδός, ο αδελφός Αλογοσκούφης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στη μυστική αυτή συνάντηση, ο Ιταλοελβετός επιχειρηματίας και το κορυφαίο στέλεχός του στην Ελλάδα που τον συνόδευε, και τυγχάνει να είναι αδελφός του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, εκτός από ανίχνευση των προθέσεων του οργανισμού, επικαλέστηκαν και την ήδη διμερή "στενή" συνεργασία».Πάντα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «στον "αγώνα δρόμου", με διαδρομή τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομίας, συμμετέχουν μαζί με Κινέζους διπλωμάτες και Ελληνες εφοπλιστές, που από χρόνια έχουν ενοικιάσει τους στόλους τους στην Cosco, τη ΖΙΜ και σε άλλες μεγάλες διαμετακομιστικές εταιρείες κοντέινερ σε ολόκληρο τον κόσμο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει τον τελευταίο καιρό και Ελληνας πλοιοκτήτης-ιδιοκτήτης εταιρείας πετρελαιοειδών για λογαριασμό της αμερικανικής Prologis, καθώς ανεφοδιάζει πλοία των ΗΠΑ και η εταιρεία του είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης - NYSE.Στο «άρμα» των «μνηστήρων» για τους σταθμούς προσπαθούν να «κρατηθούν» και «στεριανοί» Ελληνες επιχειρηματίες, δεδομένου ότι οι «παραχωρήσεις» χαρακτηρίζονται «deal της χρονιάς», με υπέρογκα κέρδη για τον ανάδοχο που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό.

Προβάδισμα σε Κινέζους και Αραβες

Οι ίδιοι κύκλοι δίνουν μεγάλες πιθανότητες, εκτός από την κινεζική Cosco -που φέρεται να έχει εξασφαλίσει τον σταθμό Ν. Ικονίου διά αναφοράς του πρωθυπουργού- και στην αραβικών συμφερόντων Dubai Ports, η οποία συνεργάζεται στενά με Ελληνες εφοπλιστές και θέλει τον εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Για τον παρασκηνιακό πόλεμο των διεθνών μεταφορικών εταιρειών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος κρατά ερμητικά κλειστά το στόμα και τα «χαρτιά» του και, όπως είπε στην «Ε», «ανάδοχος θα αναδειχθεί μέσω του διεθνούς διαγωνισμού ο καλύτερος και από οικονομικής πλευράς, αλλά και όσον αφορά την τήρηση όλων των δεσμευτικών όρων της προκήρυξης, μεταξύ των οποίων είναι και η εξασφάλιση των εργασιακών θέσεων των 2.500 εργαζομένων στα δύο εμπορικά λιμάνια της χώρας».
Η κυβέρνηση επικαλείται το ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Μεσογείου με λιμάνια ανταγωνιστικά προς τα δύο μεγάλα ελληνικά συνεργάζονται στενά με ξένες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η ιδιωτικοποίηση στην εκμετάλλευση εμπορευματικών σταθμών έχει επιλεγεί και για πολλά άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.
* Μετά τις έντονες αντιδράσεις, με παραστάσεις προς την κυβέρνηση και από τις παραγωγικές τάξεις και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, με εντολή του πρωθυπουργού, θα συναντηθεί σήμερα με τις διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ελλάδας, για να τις πείσει να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους, επικαλούμενος «τη δέσμευση της κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: