Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Στα 6,8 εκατ. teu θα εκτιναχθεί η δυναμικότητα των ΣΕΜΠΟ

Με το σχέδιο παραχώρησης των δύο ΣΕΜΠΟ, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο τη μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των δύο λιμανιών, με την αναβάθμιση και αξιοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία νέων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη, ελκυστικότερη και οικονομικότερη διακίνηση επιβατών και αγαθών, ενώ θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, αναμένεται μέχρι τις 15 ή 16 Ιανουαρίου τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών να συνεδριάσουν για να εγκρίνουν τις προκηρύξεις των πλειοδοτικών διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης για τους προβλήτες ΙΙ, και ΙΙΙ (που θα κατασκευαστεί), ενώ την Ι θα κρατήσει ο ΟΛΠ για τον Πειραιά και για ολόκληρο το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων για τον ΟΛΘ.
  • Οι λεπτομέρειες της προκήρυξης
    Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά Α.Ε., το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 480 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει την ετήσια χωρητικότητά του στα 4,8 εκατ. teu. Ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχει διακινήσει την τελευταία τριετία πέντε εκατ. teu και να έχει τη δυνατότητα επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
    Για τον ΟΛΠ, η επένδυση υπολογίζεται σε 180 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει την ετήσια χωρητικότητά του σε δύο εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής, που θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει διακινήσει, την τελευταία τριετία, τρία εκατ. teu και να έχει τη δυνατότητα επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
    Σε ό,τι αφορά το «ενοίκιο», οι διοικήσεις των δύο λιμανιών θα περιμένουν από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν τη μεγαλύτερη προσφορά επί του κύκλου εργασιών που θα έχουν τα δύο ΣΕΜΠΟ. Η «δικλίδα» ασφαλείας για την εξασφάλιση των εσόδων των δύο εταιρειών αφορά το οικονομικό μοντέλο που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού το ελάχιστο που θα λαμβάνουν ως αντίτιμο για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ θα υπολογίζεται με βάση το 70% του οικονομικού μοντέλου που θα έχει καταθέσει ο πλειοδότης.
    Σημειώνεται ότι οι σημερινές δυνατότητες των δύο λιμανιών είναι στα 1,6 εκατ. teu ετησίως για τον ΟΛΠ και 400.000 teu για τον ΟΛΘ.
    Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: