Κυριακή, 24 Ιουνίου 2007

Η καταστροφή του Αστακού

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια» έλεγε αρχαίος ημών πρόγονος και είχε δίκιο.

Κατ' επανάληψη έχουμε γράψει ότι αν θέλουμε ανάπτυξη δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε για όλα, αλλά υπάρχουν και όρια όπου το περιβάλλον δεν αντέχει. Σε όλη τη γραμμή από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου ως τον Αμβρακικό έχει αναπτυχθεί ένα από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα της χώρας. Εκεί ανάμεσα βρίσκεται το Πλατυγιάλι Αστακού. Ενα λιμάνι που προορίζεται να αναπτύξει το εμπόριο, κοντέινερ και άλλες δραστηριότητες παραγωγικές, οι οποίες όμως δεν προκαλούν ρύπανση.
Κάποτε στο παρελθόν, πάλι επί Νέας Δημοκρατίας, είχε επιχειρηθεί εκεί να γίνει μια εγκατάσταση για τα τοξικά απόβλητα όλης της Ευρώπης. Ακολούθησε... χαμός και το σχέδιο ματαιώθηκε κακήν κακώς. Τώρα εμφανίζεται μια ιταλική εταιρεία η οποία θέλει να κάνει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 600 MW! Από κάρβουνο! Οπως το διαβάζετε.
Η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει στον κόλπο του Αστακού και στην απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς παραλία του ο θερμοηλεκτρικός αυτός σταθμός θα είναι τεράστια. Η περιοχή του Αστακού δεν διαθέτει την έκταση και τους αποθηκευτικούς χώρους για το κάρβουνο που απαιτεί ο σταθμός, ούτε η ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου έχει σχεδιαστεί για μια τέτοια μονάδα υψηλής όχλησης, οι δε εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι δεν επιτρέπουν καν τη λειτουργία τέτοιας μονάδας στο ΒΙΠΑ αυτό. Ο κύριος χαρακτήρας της περιοχής του Αστακού είναι και αναπτύσσεται ως τουριστικός και η οικονομική καταστροφή που θα επέλθει από την υποβάθμιση την οποία θα προκαλέσει ο σταθμός θα είναι τεράστια και θα έχει επίδραση σε όλον τον νομό. Τινάζονται στον αέρα η λειτουργία και η ανάπτυξη του λιμένα του Αστακού, που προορίζεται για ήπια επιβατική και εμπορική δραστηριότητα.
Οι βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή μάλλον ευνοούν αυτή την επένδυση. Ελπίζουμε όμως ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης (στο σκίτσο), που έχει τον τελικό λόγο για τις ξένες επενδύσεις, θα επιλέξει σωστά: να αναπτύξει στον Αστακό τις ήπιες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες που προβλέπονται για την περιοχή, παρά να συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Πληροφορούμαι σεμνά και ταπεινά ότι ετοιμάζονται έντονες αντιδράσεις του ΠαΣοΚ, που ποντάρει πλέον και πολιτικά στο περιβάλλον και καλά κάνει.
Αρχεία πληροφοριών
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στην αγορά διαχείρισης αρχείων και πληροφοριών μετά την ανακοίνωση υπογραφής αποκλειστικής συνεργασίας της SafeDoc, ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο, με την Iron Mountain, τον παγκόσμιο ηγέτη στη συγκεκριμένη αγορά. Βάσει της συμφωνίας, η SafeDoc εντάσσεται στον όμιλο της Iron Mountain, η οποία θα εντείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα και θα συμβάλει στην εισαγωγή και διάθεση νέων, εξελιγμένων υπηρεσιών διαχείρισης αρχείων-υπηρεσιών. Η SafeDoc ΑΕ ιδρύθηκε στις αρχές του 2002 και μέτοχοί της είναι η Vectis Capital (εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών/venture capital του ομίλου Λεβέντη) και η Atsina Corporation (η οποία έχει ιδρύσει αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό). Η Iron Mountain διατηρεί 275.000 πελάτες στο ενεργητικό της και σήμερα έχει παρουσία σε 166 χώρες. Κάτι καλό θα βγει για τον ανταγωνισμό, δεν συμφωνείτε;
Τι θα κάνει ο κ. Παναγόπουλος;
Μπορεί η οικογένεια Λασκαρίδη να έκανε το κόλπο γκρόσο και να απέκτησε τον έλεγχο των Μινωικών Γραμμών, αλλά η αγορά θα πρέπει να κάνει focus και στις κινήσεις του κ. Π. Παναγόπουλου, των Επιχειρήσεων Αττικής, αφού η ως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες του δημιουργούν νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα και επηρεάζουν τις κινήσεις των ανταγωνιστών. Από το 2006 ο όμιλος των Επιχειρήσεων Αττικής με 15 πλοία σε Αδριατική, Βόρεια Θάλασσα και Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα μέσω της θυγατρικής Blue Star) βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης από συμμετοχές, ενώ προχωρεί και σε πωλήσεις πλοίων. Στις αρχές του 2006 πούλησε το 12% που είχε στην Hellenic Seaways, πρόσφατα πούλησε το 22% των Μινωικών Γραμμών στην οικογένεια Λασκαρίδη, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει πουλήσει πέντε πλοία. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που έχουν στόχο τη δημιουργία υψηλής ρευστότητας για τον όμιλο (ήδη έχει γίνει μια επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους), ερμηνεύονται από την αγορά ότι ο κ. Παναγόπουλος σκέφτεται πλέον σοβαρά την πώληση των δραστηριοτήτων της εταιρείας αφού έτσι και αλλιώς έχει προτάσεις εξαγοράς από private equity funds. Η κατοχύρωση ρευστού μπορεί να οδηγήσει σε νέα επιστροφή κεφαλαίου αλλά και στην προικοδότηση της εταιρείας συμμετοχών με κεφάλαια ώστε να δραστηριοποιηθεί εκ νέου σε άλλες επενδύσεις. Ο κ. Παναγόπουλος έχει δύο εισηγμένες εταιρείες με σημαντικό μέγεθος (Attica Συμμετοχών με 600 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και Blue Star με 428 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση) και τυχόν μεταβίβασή τους θα αλλάξει το τοπίο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο κ. Παναγόπουλος με το ρευστό που έχει εξασφαλίσει θα «σβήσει» όσο το δυνατόν περισσότερες υποχρεώσεις και θα ηγηθεί ενός δεύτερου πόλου στην ακτοπλοΐα που θα περιλαμβάνει τις Επιχειρήσεις Αττικής, την ΑΝΕΚ και τον ιταλό εφοπλιστή Γκριμάλντι, ο οποίος ήδη έχει μετοχική σχέση με την ΑΝΕΚ. Ο χρόνος θα δείξει...
Η γερανογέφυρα της... Αρτας
Ολημερίς τη χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν... η προβλήτα Ι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα αποκτήσει γερανογέφυρες, αφού η μισή διοίκηση του ΟΛΠ που δεν θέλει να πάρει γερανογέφυρες τα έχει βάλει με την άλλη μισή που θέλει. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει ο ΟΛΠ στη λογική τού να δαπανήσει τεράστια ποσά για να αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων μεταφοράς κοντέινερ, ο οποίος δεν κοστίζει και λίγα (κάπου 20 εκατ. ευρώ), αν στο λιμάνι εισέλθουν ιδιώτες, οπότε... ας επενδύσουν εκείνοι στις ανωδομές.
Αλλ' ως φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ δεν υπάρχει, διότι αν υπήρχε, πρώτος και καλύτερος θα το ήξερε ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμένος κ. Ν. Αναστασόπουλος και δεν θα προσπαθούσε έξι φορές ως τώρα να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης για να προχωρήσει στην προμήθεια των εν λόγω γερανογεφυρών.
Εκτός και αν ο κ. Αναστασόπουλος δεν ξέρει τίποτε και ξέρει ο σύμβουλος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και μέλος της διοίκησης του ΟΛΠ κ. Ηλ. Φιλιππακόπουλος, ο οποίος και αντιδρά στο πλάνο προμηθείας των εν λόγω γερανογεφυρών.
Πηγή:Το Βήμα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: