Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007

Ενδιαφέρον για ΟΛΠ και ΟΛΘ από την DubaiΤης Αγγελικής Καλλή - Ημερησία
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Palanco, Διονύση Στεριώτη και όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας «επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της DP World για τα ελληνικά λιμάνια».
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Βουλγαράκης είχε ανάλογες συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες με τους εκπροσώπους όλων των εταιρειών που κατά διαστήματα εγγράφως και προφορικά έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να επενδύσουν στα ελληνικά λιμάνια, ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά τουλάχιστον δύο εξ αυτών. Εκτός από τη MAERSK και την DPW ενδιαφέρον να επενδύσουν στα λιμάνια έχουν επιδείξει κατά το παρελθόν η Cosco, η MSC και η Ηutchison.
Το κυβερνητικό σχέδιο της παραχώρησης των εμπορικών λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ ( 26,70€ 3,73%) σε ιδιώτες συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Ναυτιλίας, Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το θέμα μετατίθεται για τις αρχές του 2008. Ο κ. Βουλγαράκης εξερχόμενος από το Μαξίμου περιορίστηκε σε μία γενικόλογη αναφορά λέγοντας ότι συζητήθηκε η ανάδειξη των λιμένων, ο εκσυγχρονισμός τους και η δυνατότητα συνεισφοράς στην εθνική οικονομία στο μέλλον.
Dubai Ο εκπρόσωπος της Dubai στην Ελλάδα ανέφερε στον υπουργό Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι το ενδιαφέρον της συνεργασίας εστιάζεται κυρίως στην αξιοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζουν τα ελληνικά λιμάνια και ιδιαίτερα των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
ΤεχνογνωσίαΜετά τη συνάντηση ο Δ. Στεριώτης ανέφερε πως η DP World είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης, κατασκευής λιμένων και λιμενικών σταθμών με παρουσία σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία της, η ισχυρή κεφαλαιοποίηση και η πολύπλευρη επενδυτικής της δραστηριότητα τη διαφοροποιεί και την καθιστά πρωτοπόρο παγκοσμίως στον τομέα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου αναλύθηκαν οι νέοι στόχοι του κυβερνητικού σχεδίου για τα λιμάνια και ιδιαίτερα, όσον αφορά τον ΟΛΠ, τη βούληση, που υπάρχει ο ίδιος ο οργανισμός να διατηρήσει παρουσία μέσα στο ΣΕΜΠΟ, με τη διαχείριση του υπό κατασκευή προβλήτα Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: