Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007

Το χρηματιστήριο της «φούντας»

Το ελληνικό «χόρτο», το χασίς, που μπήκε σε κάθε σπίτι με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις από τα Ζωνιανά, ακολουθώντας κι αυτό τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και του ανοίγματος των αγορών, όπως κάθε προϊόν, έχει γίνει πανάκριβο. Στις διεθνείς αγορές - παράνομες και νόμιμες - θεωρείται πολυτελές και δεν το βρίσκεις πια παντού. Χρόνια τώρα λέγονται ιστορίες, ενίοτε και παραμύθια, για τις ελληνικές ποιότητες ινδικής κάνναβης που «απολαμβάνουν» οι ημεδαποί και μαζί τους οι εκατοντάδες έλληνες επισκέπτες των ολλανδικών coffee shops, εκεί όπου το χόρτο καπνίζεται (ή σωστότερα, στη γλώσσα των χασισοποτών, πίνεται) νόμιμα. Ο μύθος του «καλαματιανού» και της «κοκκινόφουντας» καλά κρατεί, κατά πόσον όμως ανταποκρίνεται σήμερα στην πραγματικότητα;
Ανθρωποι που έζησαν χρόνια στην Ολλανδία και αντιμετώπισαν το ζήτημα με την ψυχρότητα του μονίμου κατοίκου και όχι με τον ενθουσιασμό του νεαρού τουρίστα διαψεύδουν κατηγορηματικά την «ελληνικότητα» της κάνναβης των χασισοποτείων της Ολλανδίας. «Μάλλον είναι προϊόν επιμελούς τουριστικής καμπάνιας» λέει κάποιος που έχει καλή γνώση του θέματος. «Εζησα τόσα χρόνια εκεί, πήγαινα καθημερινά στα coffee shops, δοκίμασα τα πάντα, τα περισσότερα ήταν κακής ποιότητας μαροκινά, τουρκικά ή αλβανικά "χόρτα" και κόστιζαν 12-15 ευρώ το πολύ. Παρ' ότι οι "τιμοκατάλογοι" των καταστημάτων έγραφαν για "καλαματιανό", εν τούτοις είμαι βέβαιος ότι ήταν κάτι άλλο» δηλώνει με βεβαιότητα. «Ελάχιστες φορές βρήκα ελληνικό "χόρτο" και αυτό δεν ήταν σε coffee shop» συνεχίζει. «Είναι σπάνιο να βρεις ελληνικό στην Ολλανδία, αν βρεις θα πωλείται διπλή τιμή (γύρω στα 25 ευρώ), αλλά δεν είναι εύκολο. Θεωρείται είδος πολυτελείας».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ένας ακόμη άνδρας ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στις Κάτω Χώρες. «Οσο πιθανόν είναι να βρεις ελληνικό χόρτο στην Ολλανδία άλλο τόσο είναι να πιεις παραδοσιακό κρασί σε τουριστική ταβέρνα στο Μοναστηράκι» λέει και προσθέτει: «Η ανεκτική αντιμετώπιση των ολλανδικών αρχών σε αυτό το θέμα βοήθησε τη δημιουργία μύθων που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Οσες φορές βρήκα ελληνικό (και αυτές ήταν ελάχιστες), δεν ήταν σε coffee shop αλλά το είχε φέρει κάποιος κρυφά από την Ελλάδα - γενικά είναι δυσεύρετο και ακριβό, το "πίνουν" λίγοι» καταλήγει.
* Κίνητρο η υψηλή τιμή
Η υψηλή τιμή στην αγορά είναι προφανώς και ένα από τα κίνητρα για τις εκτεταμένες καλλιέργειες που αποκαλύπτονται κάθε λίγο και λιγάκι όχι μόνο στα Ζωνιανά αλλά σε όλη την Ελλάδα. Από τον Βορρά στον Νότο και από την Ανατολή στη Δύση, οι αστυνομικοί βρίσκουν «χόρτο» παντού, όταν ψάχνουν. Η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Ξάνθη και η Δράμα εμφανίζονται ως «πρωταθλήτριες» περιοχές στην παραγωγή του ελληνικού χασίς, η καλλιέργεια του οποίου συνεχίζεται όσο κι αν ειδικοί και αστυνομικοί συμφωνούν ότι «διέρχεται κρίση λόγω της εισβολής του πιο φθηνού αλβανικού στην αγορά».
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια ελέγχων και κυρίως έπειτα από... «αξιοποίηση πληροφοριών» εντοπίζουν φυτείες στα πιο πιθανά ή απίθανα μέρη. Δενδράκια έχουν μαζευτεί από αυλές και μπαλκόνια σπιτιών, από αυλές σχολείων και φυσικά από περιβάλλοντες χώρους πανεπιστημίων. Μέχρι και σε αχανή στρατόπεδα φύεται και για αυτό συχνά-πυκνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού στέλνει εμπιστευτικές διαταγές για εξονυχιστικούς ελέγχους στις περιμέτρους στρατοπέδων.
* Οι φυτείες της Ηλείας
Υψηλή θέση στον πίνακα με τις περιοχές καλλιέργειας χασίς κρατάει εδώ και πολλά χρόνια ο Πύργος Ηλείας. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο των πυρκαϊών κυκλοφόρησε το ανέκδοτο ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και τους «έφευγε» η φωτιά επειδή «μεθούσαν» από τις αναθυμιάσεις των φλεγόμενων χασισοφυτειών. Πέρυσι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τη μεγαλύτερη ως τότε ποσότητα, 1.000 δενδρύλλια, στις όχθες του ποταμού Ερύμανθου, ενώ εφέτος τη Δίωξη Ναρκωτικών έχουν απασχολήσει ως τώρα 30 υποθέσεις, 20 άτομα έχουν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο και έχουν ξεριζωθεί 2.000 δέντρα.
Τελευταία πάντως η πλειονότητα των καλλιεργητών επιλέγει να «εγκαταστήσει» τη φυτεία κοντά σε κατοικημένη περιοχή - κινούνται λιγότερες υποψίες έτσι. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., με την καλλιέργεια χασίς ασχολούνται κυρίως ντόπιοι. Ορισμένοι ακόμη που κατάγονται από τον Πύργο και μένουν μόνιμα στην Αθήνα «προσλαμβάνουν» Αλβανούς να φυλάνε τη φυτεία. Στη Μεσσηνία ετησίως κατά μέσον όρο οι αστυνομικοί εντοπίζουν 20 φυτείες με 100 δενδρύλλια η καθεμιά, ενώ πέρυσι είχαν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης 18 άτομα. Το 2006 ξεριζώθηκαν συνολικά 2.557 φυτά χασίς.
Στο Αγρίνιο, αντίθετα, υπάρχει «αναδουλειά» καθώς η περιοχή αποτελεί πέρασμα για τους διακινητές του φθηνού χασίς από την Αλβανία. Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν μια φυτεία με 100 δενδρύλλια στη Βόνιτσα, όπου συνελήφθησαν οι δύο καλλιεργητές. Το αποτέλεσμα είναι οι παλιοί καλλιεργητές να έχουν μετατραπεί σε μεταφορείς χασίς από την Αλβανία. Στην Πέλλα από την αρχή του χρόνου οι αστυνομικοί έχουν ξεριζώσει 190 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και έχουν συλλάβει 12 άτομα, ενώ στη Φθιώτιδα έχουν εντοπιστεί φυτείες με 380 φυτά.
* Από την Κρήτη στην Ευρώπη
Στην Κρήτη πέρυσι εντόπισαν 4.430 δενδρύλλια στα Χανιά, 4.988 στο Ρέθυμνο, 1.514 στο Λασίθι και 7.211 στο Ηράκλειο. Επίσης στη Λακωνία ξεριζώθηκαν 845 δενδρύλλια και στην Κόρινθο 555.
Οσο για τις... κεντρικές αγορές από όπου μοιράζονται μεγάλα φορτία και ατομικές δόσεις, οι αστυνομικοί τις εντοπίζουν στο Ζεφύρι στην Αττική και στον Δενδροπόταμο στη Θεσσαλονίκη.
Πάντως, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το τελευταίο χρονικό διάστημα το 90% των ποσοτήτων χασίς που κατάσχεται προέρχεται από την Αλβανία. Εδώ και αρκετά χρόνια η ελληνική αγορά έχει στραφεί προς το ξένο και δεν προτιμά το εγχώριο όχι λόγω της ποιότητας αλλά λόγω της τιμής, καθώς το αλβανικό κοστίζει 500 ευρώ το κιλό ενώ το ελληνικό τιμάται 200 ευρώ περισσότερο σκαρφαλώνοντας στα 700 ευρώ.
Η μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικού χασίς που εξάγεται προέρχεται από τις φυτείες της Κρήτης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από το νησί αναχωρούν για το εξωτερικό και κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλά «νόμιμα» φορτία μέσα στα οποία οι διακινητές κρύβουν τα δικά τους. Εκτός από τα λιμάνια της Κρήτης, αλλά και τις ακτές του νησιού στο Λιβυκό Πέλαγος, ως «πύλες εξόδου» χασίς προς την Ευρώπη λειτουργούν τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας (χρησιμοποιείται κυρίως από αλβανούς διακινητές του «δικού» τους προϊόντος) και ορισμένα τελωνεία στα βόρεια της χώρας.
ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: