Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007

Τραγωδία μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Το φορτηγό πλοίο "Dubai Guardian", σημαίας Παναμά, αν και ο καπετάνιος έκανε ανάποδα τις μηχανές, εμβόλισε το "Diamont I" στη δεξιά μπάντα.
"Καπετάνιε, πού πάς;", "Μη φοβάσαι… Προσέχω…", "Καπετάνιε, είσαι στη ρότα μου!", "Σε βλέπω…", "Καπετάνιε, πού πας;". Η αγωνία του πλοηγού κορυφώνεται, όταν η απόσταση των δύο φορτηγών πλοίων δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα. "Καπετάνιε, πού πας;", ρωτά με αγωνία ο πλοηγός μέσω του ασυρμάτου, για να μην πάρει αυτή τη φορά απάντηση. Η σύγκρουση επήλθε έπειτα από λίγα λεπτά…
Η περιγραφή του καπετάνιου σκάφους που εκείνη τη στιγμή έπλεε στο Θερμαϊκό κόλπο και άκουγε μέσω ασυρμάτου τη συνομιλία του πλοηγού και του καπετάνιου των πλοίων που συγκρούστηκαν χθες το μεσημέρι είναι συγκλονιστική. "Δεν το άκουσα μόνο εγώ, όλο το λιμάνι το άκουσε. Ήταν δραματικές στιγμές. Ο πλοηγός του μεγάλου φορτηγού φώναξε σχεδόν δέκα φορές προς τον πλοίαρχο του μικρότερου ότι είχε μπει στη ρότα του και ότι, αν δεν μετακινηθεί, θα πέσει πάνω του", ανέφερε στη "Μ" ο καπετάνιος. "Δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει τη σύγκρουση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συνέβη", προσθέτει. Ήταν περίπου 11.50 π.μ., όταν το φορτηγό πλοίο "Dubai Guardian", σημαίας Παναμά, κατά τη διάρκεια της πλοήγησής του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκρούστηκε σε απόσταση 0,7 μιλίων δυτικά από την ακτή με το φορτηγό "Diamont I", ελληνικής σημαίας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το δεύτερο πλοίο και να αγνοείται ο καπετάνιος του, 50 ετών από την Κύπρο. Στο "Diamont I" επέβαιναν συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων έξι μέλη πληρώματος, ένας ο καπετάνιος και ένας επιβάτης. Το πλοίο, μήκους 67 μέτρων, μετέφερε 1.470 τόνους φυσικού λιγνίτη. Στο "Dubai Guardian" επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, εθνικότητας Ινδίας (οι αξιωματικοί) και Φιλιππίνων (το πλήρωμα). Το πλοίο, μήκους 185 μέτρων, μετέφερε 46.000 τόνους μεταλλεύματα νικελίου. Το "Dubai Guardian" ρυμουλκούταν προς το λιμάνι από τρία ρυμουλκά, που είχαν δέσει στα πλάγια (εφαρμόζοντας τη μέθοδο "Αμερικάνα"), ενώ είχε στο τιμόνι πλοηγό που το οδηγούσε βάσει των κανονισμών. Αντίθετα το "Diamont I" απέπλευσε από το σταθμό 14 του λιμανιού με την ευθύνη του καπετάνιου του, όπως επίσης προβλέπεται. Όπως περιέγραψαν στη "Μ" ναυτικοί, ο καπετάνιος του "Diamont I" έπρεπε κανονικά να ακολουθήσει πορεία δεξιά, να περάσει δηλαδή από την αριστερή πλευρά του παναμέζικου φορτηγού, τη λεγόμενη πράσινη μπάντα. Για λόγους που διερευνώνται ο καπετάνιος την τελευταία στιγμή έκανε αριστερά το τιμόνι και προσπάθησε να περάσει από τη δεξιά πλευρά του "Dubai Guardian", αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης δεν άκουγε μέσω του ασυρμάτου τις υποδείξεις του εμπειρότατου πλοηγού του παναμέζικου πλοίου. Το "Dubai Guardian", αν και ο καπετάνιος έκανε ανάποδα τις μηχανές, εμβόλισε το "Diamont I" στη δεξιά μπάντα.
ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ
Το ελληνικής σημαίας φορτηγό πλοίο έκανε ρωγμή και άρχισε να βυθίζεται. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης και στο σημείο μετέβησαν δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, που περισυνέλεξαν σώα επτά άτομα, τα οποία στο μεταξύ είχαν επιβιβαστεί σε σωσίβιες λέμβους. Ο καπετάνιος όμως του "Diamont I" σύμφωνα με περιγραφές αρνούταν να εγκαταλείψει το πλοίο, αν και δεν υπήρχε καμία σωτηρία. Μάταια οι συνάδελφοί του και οι λιμενικοί τού ζητούσαν να αφήσει το τιμόνι. Σε μισή ώρα από τη σύγκρουση το πλοίο είχε βυθιστεί σε βάθος 16 μέτρων και ο καπετάνιος είχε χαθεί στη δύνη. Η αναζήτηση του καπετάνιου στο βυθό άρχισε αμέσως από δύτες της 2ης ΕΜΑΚ, ενώ το λιμεναρχείο εφάρμοσε σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης με ανάπτυξη πλωτού φράγματος για την αποφυγή πιθανής ρύπανσης. Λιμενικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο ανέλκυσης του πλοίου, δεδομένου ότι, λόγω του μικρού βάθους στο οποίο προσάραξε, ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
"Έχουν αναπτυχθεί όλα τα αντιρρυπαντικά μέσα στο σημείο όπου έχει βυθιστεί το πλοίο. Με εντολή μου διατέθηκε στο λιμεναρχείο το αντιρρυπαντικό σκάφος 'Τάσος'", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας. "Επικοινώνησα με τον καθηγητή κ. Φυτιάνο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι ο λιγνίτης που έπεσε μέσα στη θάλασσα δεν είναι τοξικός και αυτό είναι επιστημονικά παραδεκτό. Λαμβάνονται όλα τα μέσα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Το λιμάνι είναι ανοικτό", πρόσθεσε ο ίδιος. "Ήταν μία άτυχη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη μας, για τη ναυτιλία μας. Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα συχνά. Κρίμα στον καπετάνιο, αν είναι νεκρός, ηρωικά στάθηκε πάνω στο τιμόνι του πλοίου. Θα περιμένουμε την ανάκριση να δούμε τις αιτίες. Ήταν μία λάθος κίνηση", υπογράμμισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. "Ρίξαμε δίχτυ γύρω από την περιοχή, για να αποφύγουμε τη ρύπανση. Το μόνο περιεχόμενο ήταν τα καύσιμα πλεύσης, ενώ ο λιγνίτης κατακάθεται και δεν επηρεάζει το περιβάλλον. Παίρνουμε μέτρα περιορισμού της ανάβλυσης του πετρελαίου", ανέφερε ο Γιώργος Τσαμασλής, αντινομάρχης Εμπορίου και Περιβάλλοντος. "Όλα έγιναν βάσει κανονισμού", αρκέστηκε να δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Γιάννης Τσάρας.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζει η Πλοηγική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης στον ΟΛΘ σύμφωνα με καταγγελίες στη "Μ". Το δυναμικό της υπηρεσίας βρίσκεται σήμερα στο 50%, καθώς εργάζονται μόνο έξι πλοηγοί αντί των δώδεκα που είναι απαραίτητοι. Σε κάθε βάρδια βρίσκονται δύο πλοηγοί, με αποτέλεσμα να περιμένουν για ώρες τα εμπορικά καράβια στα ανοικτά, για να πλοηγηθούν στο λιμάνι. Η κούραση των πλοηγών είναι μεγάλη λόγω του φόρτου εργασίας. Ο πλοηγός πάντως που ανέλαβε να δέσει στο λιμάνι το "Dubai Guardian" θεωρείται από τους εμπειρότερους. "Γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το Θερμαϊκό", μας είπε χαρακτηριστικά ναυτικός. Ο ίδιος σημείωσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο ασφαλή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κρυφοί ύφαλοι, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τα πλοία. Μάλιστα το μοναδικό σημείο στο οποίο στο παρελθόν υπήρξαν προσκολλήσεις πλοίων είναι τα αβαθή της Παλιομάνας στο Καλοχώρι, όπου φορτηγά πλοία, που πήγαιναν στις παλιές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, κολλούσαν στα λασπώδη αβαθή, χωρίς όμως άλλα προβλήματα, αφού πολύ γρήγορα τα αποκολλούσαν τα ρυμουλκά.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής λόγω χαμηλής ορατότητας συγκρούστηκε ανοιχτά των Ν. Μουδανιών το αλιευτικό "Χρυσούλα" με το οχηματαγωγό πλοίο "Σαμοθράκη", χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Στις 16 Ιανουαρίου 1991 το εμπορικό πλοίο "Βέρα" καταπόντισε στα ανοικτά της Επανομής ένα αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να πνιγούν δύο άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: