Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007

Εικονικές εξαγωγές 92 φορτίων με κινεζικά προϊόντα στα σύνορα με τα Σκόπια
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΓΡΑΦΑ του Τελωνείου Ευζώνων κατέσχεσε χθες το μεσημέρι η εισαγγελέας Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη, μετά την αποκάλυψη ότι σε διάστημα μόλις τριών μηνών έγιναν εικονικές εξαγωγές 92 φορτίων με κινεζικά προϊόντα ή τσιγάρα, που είχαν προορισμό τα Σκόπια, αλλά τα φορτηγά επέστρεψαν στην ελληνική αγορά. Η υπόθεση έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες κιόλας αποφασίστηκε να μετατεθούν επιτελικά στελέχη του συγκεκριμένου τελωνείου. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Διαφυγόντες δασμοί
Οι εισαγγελικές αρχές είναι αποφασισμένες να κάνουν επισταμένη έρευνα, καθώς αποδεικνύεται ότι από το Τελωνείο Ευζώνων γίνονταν συνεχώς εικονικές εξαγωγές λαθραίων προϊόντων, με συνέπεια να ζημιωθεί το Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες δασμούς.
Δήθεν τράνζιτ
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ύστερα από πληροφορίες ακινητοποίησε κοντά στον Προμαχώνα Σερρών δύο φορτηγά που μετέφεραν κινεζικά προϊόντα. Διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα φορτία λίγες ώρες νωρίτερα εμφανίζονταν να είχαν εξαχθεί τράνζιτ από το τελωνείο των Ευζώνων στα Σκόπια. Από έρευνα που διενήργησε αμέσως ο προϊστάμενος του τελωνείου, σε συνεργασία και με τις τελωνειακές αρχές των Σκοπίων, αποκαλύφθηκε ότι από τον Ιούνιο έως εκείνη την ημέρα είχαν περάσει εικονικά από το τελωνείο 92 φορτηγά με προϊόντα. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα συγκεκριμένα φορτηγά δεν είχε εισαχθεί από το Τελωνείο Γευγελής στα Σκόπια, ενώ όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, όπως και τα χαρτιά των βαρδιών των υπαλλήλων είχαν κάνει φτερά.
Εισαγγελική έρευνα
Από χθες η εισαγγελέας Κιλκίς άρχισε επίσημα να διερευνά κάθε πτυχή της υπόθεσης και είναι ενδεικτικό πως μετά την παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γιώργο Μπόμπολη, πήγε αμέσως στο τελωνείο, όπου μέχρι το απόγευμα συγκέντρωνε όλα τα παραστατικά έγγραφα των εξαγωγών τράνζιτ για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως και τα έγγραφα με τις υπηρεσίες των υπαλλήλων του τελωνείου. Στην προκαταρκτική εξέταση θα ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα συνεχιστεί και σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές των Σκοπίων. Παράλληλα θα ζητηθεί και το τηλεοπτικό υλικό από τις κάμερες του τελωνείου των Σκοπίων, για να διασταυρωθούν τα στοιχεία των πινακίδων των φορτηγών.
Πηγή:"TA NEA"http://ektelonistis.freenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: